INCIDENT IZ 2021.

Robot ozlijedio Teslinog inženjera, jedva je pobjegao iz njegovih metalnih kandži

27.12.2023 u 13:49

Bionic
Reading

Iza Teslinog inženjera ostao je 'krvavi trag' kada je jedva pobjegao iz metalnih kandži robota, prema izvješćima svjedoka u Teslinoj tvornici Giga Texas. Riječ je o incidentu iz 2021. godine koji je izašao na vidjelo u zapisniku o ozljedama koji je dostavljen regulatorima. Inženjera je robot, koji je bio u kvaru, prikliještio i nanio mu ozljede

Incident se dogodio u dijelu pogona tvornice u kojem se sastavljaju šasije vozila. Inženjer je programirao softver koji upravlja robotima koji režu dijelove automobila od aluminija, izvijestio je The Information.

Roboti su bili u kvaru, dva su bila onesposobljena, ali je treći nenamjerno, zbog ljudske greške, ostao uključen zbog čega je registrirao pokret i počeo s radom. Uhvatio je radnika te mu zario metalne kandže u leđa i lijevu ruku.

Nakon što je drugi radnik pritisnuo tipku za hitno zaustavljanje, inženjer je uspio pobjeći i pao niz žlijeb dizajniran za skupljanje starog željeza, 'ostavljajući krvavi trag za sobom', rekao je jedan od svjedoka.

Incident - koji je ostavio žrtvu s 'otvorenom ranom' na lijevoj ruci - otkriven je u izvješću o ozljedi iz 2021. podnesenom okružnim i saveznim regulatorima, piše DailyMail. Regulator je zabilježio vrstu ozljede kao 'razderotinu, posjekotinu, otvorenu ranu', a robot je naveden kao 'predmet uzroka'.

Iako Tesla u teksaškoj tvornici 2021. ili 2022. regulatorima nije prijavila nikakve druge ozljede povezane s robotom, incident se dogodio u vrijeme povećane zabrinutosti zbog rizika od automatiziranih robota na radnom mjestu. Tesla još nije komentirala slučaj.

Kako DailyMail navodi, neki bivši i sadašnjici radnici ustvrdili su da je tvrtka redovito rezala troškove na račun strojeva, održavanja i rada na način koji ih je dovodio u opasnost. Sigurnosni propusti u Teslinim tvornicama su češći nego kod drugih proizvođača automobila.

Prema izvješćima o ozljedama, koji su predani američkoj Upravi za sigurnost i zdravlje na radu (OSHA), navodi se da je prošle godine jedan od 21 radnika u tvornici Giga Texas ozlijeđen, dok je srednja stopa ozljeda u automobilskoj industriji lani bila 'jedan na 30 radnika'. Prošle je godine Workers Defence Project podnio žalbu OSHA-u u ime radnika Giga Texasa, navodeći da su Teslini izvođači i proizvođači nekim zaposlenicima dali lažne sigurnosne potvrde.

Lokacija u Teksasu Teslino je globalno sjedište od 2021., kada je izvršni direktor Elon Musk objavio da se sele iz Kalifornije.