ISPLATILI DUGOVANJA

Grad Zagreb prodao državi svoj udio u APIS IT-u

27.12.2023 u 11:28

Bionic
Reading

Grad Zagreb isplatio je sva dugovanja prema državi nakon što su prodali svoj udio u tvrtki APIS IT. 'Slijedom odluke Gradske skupštine Grada Zagreba od 12. prosinca 2023. godine, Grad Zagreb prodao je Republici Hrvatskoj svoj manjinski udio od 49 posto u Agenciji za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama (APIS IT) d.o.o', izvijestili su

Ugovor o kupoprodaji potpisali su gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević i ministar financija Republike Hrvatske Marko Primorac, izvijestili su iz Grada.

Prodajna cijena rezultat je nalaza neovisnog procjenitelja vrijednosti poslovnog udjela te iznosi 37.779.000,00 eura. Prema ranijoj odluci Vlade, za kupnju udjela u agenciji iz državnog proračuna osigurano je više od 1,03 milijuna eura, dok je ostatkom iznosa prebijen dug Grada Zagreba prema državi koji je iznosio 36,7 milijuna eura.

Ovom transakcijom, Grad Zagreb nakon dugo vremena više nema nikakvih dugovanja prema državi, nastalih slijedom pozajmica zbog COVID-19 i zagrebačkog potresa, izvijestili su iz Grada.

Ugovorom o osnivanju i Društvenim ugovorom Republika Hrvatska i Grad Zagreb osnovali su 2005. trgovačko društvo APIS IT d.o.o. Grad Zagreb je imao poslovni udjel u Društvu koji je iznosio 49 posto temeljnog kapitala, a Republika Hrvatska poslovni udjel koji je iznosio 51 posto temeljnog kapitala.