VIZIONAR GODINE

Riješili globalnu poreznu noćnu moru, a na mogući ulazak u klub jednoroga kažu: To je tek jedna stanica na putu

24.01.2023 u 13:09

Bionic
Reading

Voli inovativne i izazovne projekte koji tek trebaju osvojiti tržište, vjeruje u startup zajednicu koju svesrdno podržava, u nju i ulaže, a našao se 2017. i na prestižnoj EYL listi 40 najutjecajnijih lidera mlađih od 40 godina. Davor Tremac suosnivač je i direktor hrvatsko-irskog startupa Fonoa za automatizaciju obračuna poreza te jedan od kandidata za tportalovu nagradu Vizionar godine u kategoriji tehnologija

Premda ga se mnogi najbolje sjećaju kao generalnog direktora Ubera za Hrvatsku i jugoistočnu Europu, Davor Tremac godinama je gradio zavidnu karijeru. Prije nego što se pridružio Uberu proveo je deset godina u konzultantskoj tvrtki McKinsey & Company, u kojoj je radio na nekoliko projekata diljem Europe i jugoistočne Azije, a koje su se ticale telekomunikacija, sektora visoke tehnologije i privatnog kapitala.

Godine 2011. osnovao je startup Gourmeo, a od 2016. do 2020. bio je u Upravnom odboru Američke gospodarske komore u Hrvatskoj (AmCham). Diplomirao je na Fakultetu strojarstva i brodogradnje te je vlasnik MBA diplome koju je stekao na Poslovnoj školi IESE u Barceloni.

Tremac je osnovao startup Fonoa 2019. godine u Dublinu s bivšim uberovcima Filipom Šturmanom i Ivanom Ivankovićem. Prvi na svijetu razvili su cloud platformu za automatizaciju obračuna poreza na globalnoj razini, a njihove klijente čine velike kompanije, primarno u digitalnim industrijama, kao što su Spotify, Remote.com, Uber, Zoom, Booking.com, Bolt i DoorDash.

'Povratne informacije su iznimno pozitivne i klijenti su najviše zadovoljni jednostavnošću i učinkovitošću Fonoine platforme, a koja inače jako kompliciran proces pretvara u nešto vrlo jednostavno. Fonoini proizvodi, osim što smanjuju troškove i štede na vremenu, omogućavaju našim klijentima da brže rastu i ulaze na nova tržišta', kaže nam osnivač i direktor Fonoe.

VIZIONAR GODINE

Davor Tremac

Vaš poslovni moto u jednoj rečenici?

Nemam jedan poslovni moto.

Koju knjigu biste preporučili svima da je pročitaju?

'Pjesma vatre i leda' – iz tih knjiga može se više naučiti o životu, ljudima, psihologiji, strategiji i poslu od većine udžbenika koji se koriste na fakultetima.

Kako će po vama izgledati Hrvatska za pet godina?

Ovisi to o tome hoćemo li samo očekivati da država ili EU napravi nešto ili ćemo sami jače zasukati rukave. Ali mislim da idemo u dobrom smjeru.

Jedan i najvažniji savjet koji biste danas dali mlađem sebi kad ste upisivali fakultet?

Ne bih ništa mijenjao ni savjetovao drugačije. Znao sam što želim i volim i tako sam radio.

Novi proizvodi u 2023.

Prošle godine prikupili su 60 milijuna dolara u trećoj rundi financiranja, a među ulagačima su im bili Coatue i Dawn Capital, ali i Index Ventures, Omers Ventures, 9Yards i Moving Capital, koji su sudjelovali i u prvoj rundi u 2020. i drugoj 2021., u 25 milijuna dolara vrijednom ulaganju.

Fizičke urede imaju u Zagrebu, Dublinu i Atlanti, a zapošljavaju više od 140 ljudi, 35 nacionalnosti, u 20-ak zemalja. 'Tražimo ljude s relevantnim iskustvom u našoj industriji i profili su tipični za SaaS kompaniju – inženjeri, product i operations menadžeri te različiti profili u prodaji, odnosno marketingu, te specifično za nas, porezni stručnjaci', navodi Tremac.

Na stav drugih da bi upravo Fonoa mogla biti novi jednorog, kaže da je to 'samo jedna stanica na putu gradnje tehnološke tvrtke'. 'Postati jednorog samo je eksterna validacija u trenu neke od rundi financiranja. Mi gradimo biznis, ne ganjamo valuacije', ustvrdio je.

'U 2022. godini nastavili smo rasti i zapošljavati nove ljude, zaključili smo zadnju investiciju i otvorili ured u SAD-u. Nastavljamo istim tempom u 2023. godini. Ove godine planiramo predstaviti neke nove proizvode koje razvijamo na osnovi potražnje naših postojećih i budućih klijenata. Iznimno nam je drago da su svi dosadašnji ulagači poduprli našu viziju te su svjesni golemih mogućnosti koje nas čekaju ove i narednih godina', zaključuje Tremac.

Vizionar godine

Uz Davora Tremca iz Fonoe, finalisti koji se u sklopu tportalova projekta Vizionar godine bore za tu titulu u kategoriji tehnologija su Ivan Jelušić, Vlatko Matijević i Srđan Kovačević, osnivači Orqe, Silvio Kutić, Roberto Kutić i Izabel Jelenić, osnivači Infobipa, Ivan Bešlić i Zlatko Hrkać, osnivači Sofascorea, te Albert Gajšak, osnivač CircuitMessa. 

Pobjednike ćemo saznati na konferenciji koja će se održati u četvrtak 9. veljače u zagrebačkoj Laubi, a cilj je s ključnim predstavnicima hrvatskog gospodarstva i društva pokrenuti diskusiju o glavnim temama za razvoj Hrvatske.