zagrijavanje uređaja

Radite li ove greške pri punjenju smartfona? Posljedice mogu biti kobne

02.05.2022 u 11:00

Bionic
Reading

Telefon preko noći nije pametno ostavljati na punjenju jer nepotrebno troši energiju, zagrijava bateriju i smanjuje njen životni vijek, a tu je još nekoliko preporuka koje vrijede za punjenje smartfona

Kako smo pisali, ovog vikenda u Zagrebu je izgorio stan u Palmotićevoj, a prema prvim rezultatima očevida, uzor paleži je punjač za mobitel.

Policija je sada objavila da je obavljenim očevidom utvrđeno da je požar izbio u spavaćoj sobi stana, a najvjerojatnije uslijed pregrijavanja i taljenja plastičnih dijelova punjača za mobitel priključenog u zidnu priključnicu, nakon čega je došlo do prijenosa topline na gorive dijelove namještaja.

  • +39
Požar u Palmotićevoj Izvor: Cropix / Autor: Marko Todorov / CROPIX

Tim povodom još jednom podsjećamo na preporuke pri punjenju smartfona.

Telefon preko noći nije pametno ostavljati na punjenju jer nepotrebno troši energiju, zagrijava bateriju i smanjuje njen životni vijek.

Također, prijenosni punjači (power bank) izlažu telefon većoj voltaži od uobičajne i mogu dovesti do oštećenja baterije, nedavno je objavila Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti iz koje napominju kako se telefon treba puniti punjačem predviđenim upravo za taj model.

Još dvije stvari dodatno podižu temperaturu telefona, a to je njegova upotreba tijekom punjenja, kao i ostavljanje zaštitne maskice na uređaju koji se puni.

Ovdje su svi savjeti HAKOM-a za očuvanje uređaja prilikom punjenja.