IZ PRVE RUKE

Probali smo brzinski Galaxy Note 3, Xperiu Z1...

06.09.2013 u 20:20

Bionic
Reading

Prvi dan sajma IFA u Berlinu iskoristili smo kako bismo se malo poigrali nekim od najzanimljivijih friško predstavljenih gadgeta. Evo kakvi su prvi dojmovi

Samsung Galaxy Note 3

Jedan od udarnih uređaja koje je Samsung predstavio na ovogodišnjoj IFA-i je Galaxy Note 3, treća generacija dorađenog dlanovnika koji se sve češće terminira kao phablet, odnosno kombinacija smartfona i tableta, sa zaslonom dijagonale između pet i sedam inča (12,7 i 17,7 centimetara).

Note 3 ima Full HD Super Amoled zaslon dijagonale 5,7 inča (14,4 centimetra). U odnosu na prethodnika je tanji i lakši, sadrži 13-megapikselnu kameru, 64 GB unutarnje memorije i tri GB RAM-a. Također ima i jaču i veću bateriju, kapaciteta 3.200 mAh.

Dizajn sliči Samsungu Galaxy S4, a ima pozadinu od ekološke kože koja u prvom valu dolazi u tri boje; osim crne i bijele, tu je i ružičasta. Pozadina se jednostavno skida pa je jednostavnije doći do baterije nego što je to bilo na modelu Note 2. Zaslon je veći, ali uređaj dobro leži u rukama, dok je poboljšani S Pen senzitivniji pa je jednostavnije s njim pisati, skicirati ili crtati.

Ono što predstavlja zanimljiv novitet je sustav shortcuta Air Command. Kad se S Pen izvadi iz kućišta, sustav se pojavljuje na zaslonu i pokazuje se pet komandi za brži i intuitivniji rad. Na primjer, Action Memo omogućuje da se odmah zapiše neka bilješka, a Samsung je ugradio prepoznavanje rukopisa. Tekst se može označiti, kopirati i onda otvoriti u različitim aplikacijama, od emaila do Google Mapsa.

Galaxy Note u svojoj trećoj inačici uistinu definira osnovnu ulogu phableta - ima iznimno jasan zaslon, lagan je, vrlo dobro leži u ruci, a rad njime jednostavan je. Samsungov iskorak prema dizajnu i većim softverskim mogućnostima svakako će ovaj uređaj promovirati u jedan od najpoželjnijih proizvoda te kompanije.

Sony Mobile Z1

Kad je početkom godine Sony Mobile na tržište izbacio model Xperia Z, bilo je očito da se vraća u igru, jer je posrijedi uređaj koji se ravnopravno može nositi s ponajboljim smartphoneima na tržištu, a u mnogo kategorija ih je i pretekao. Na primjer, nitko od konkurencije nije vodootporan i neosjetljiv na prašinu.

Na sajmu IFA, Sony je predstavio nasljednika, model Xperia Z1. Taj uređaj ima slične dimenzije kao prethodnik, a kad se uključi, gotovo da i nema razlike.

Pa ipak, razlika se osjeti na prvi dodir. Za razliku od kockastog modela Z, novi adut Sony Mobilea ima zaobljene rubove pa prirodnije leži u ruci i – ne izgleda tako veliko kao prethodnik. Dakako, zadržao je svoju tanašnost.

Zaslon ima pet inča u dijagonali, i kao kod prethodnika, ima Full HD razlučivost. U uređaj je ugrađena tehnologija Triluminus X-Reality, koja omogućuje da na takvom zaslonu sadržaj kao što su videozapisi s YouTubea izgledaju još bolji. Zaslon je zaista izvrstan, jasan, s prezentacijom boja u punom spektru. Još da ima bolju refleksivnost prigodom gledanja nasuprot suncu, Sony Mobile bi u ovoj kategoriji jednostavno pomeo konkurenciju.

I ovaj je uređaj vodonepropusan i ima sustav zaštite od prašine, no njegov najveći adut je kamera od 20 megapiksela (prethodnik je imao 13 megapiksela). Ova razlučivost zaista nije toliko bitna, koliko tehnologija i komponente koje je Sony ugradio iz svojih digitalnih fotoaparata.

Ono što je bitno za ovako velik broj megapiksela jest činjenica da se na taj način kompenzira nedostatak optičkog zooma, i to je zamjetno. Fotografije su izvrsne, oštre, a ugrađena automatska funkcija zadovoljit će svakog korisnika.

Philipsov 65PFL9708

Jedan od trendova na ovogodišnjem sajmu IFA je upscaling sadržaja na televizore. Bez obzira je li riječ o malenim uređajima koji se dodaju televizorima kao što je onaj tvrtke Tehnicolor ili su posrijedi gotova TV rješenja, činjenica je da proizvođači ULtra HD televizora nastoje privući nove kupce mogućnošću da standardne TV sadržaje gledaju u rezoluciji 4K.

Philipsov top model 65PFL9708 jedan je od takvih uređaja. Ima 65-inčni (165 centimetara) zaslon s osam milijuna piksela. Ono što ovaj model izdvaja od konkurencije jest činjenica da je Philips u njega ugradio svoju tehnologiju pikselizacije koja omogućuje još oštriju sliku. Tehnologija koju je razvio putem svoje TV divizije TPVision zove se Ultra Resolution, a omogućuje da se s istim brojem piksela vidi oštrija slika.

Štoviše, slika je prilično oštra u svakom detalju, nema pozadinske zamućenosti kakva se može zapaziti gledajući iste sekvence na standardnom Full HD zaslonu. Zapravo, gledanje na taj način omogućuje zapažanje mnogo više detalja, što se najbolje vidjelo kad je na zaslonu bila satelitska mapa Londona. S Philipsovom tehnologijom djelovala je mnogo detaljnije nego na klasičnom Full HD zaslonu.

Osim toga, ovaj televizor ima i sjajno nijansiranje crne boje, što znači da se u različitim svjetlosnim uvjetima kad se gleda, ta boja ostaje postojana, kontrast je sjajan i dojam je da je slika oštrija od one koju vidi ljudsko oko. Philipsova tehnologija omogućuje da se crna boja prilagođava svjetlosnim uvjetima u kojima se gleda TV sadržaj, a kad se tome doda tehnologija Ambilight, utisak je još upečatljiviji. Pritom se troši i manje energije.

U konkurenciji 4K televizora, lako je moguće da s obzirom na karakteristike, ovaj uređaj nađe direktniji put do novih kupaca.