TEHNO NOVITETI

Stiglao je Appleov naglavnik za virtualnu stvarnost: Evo što recenzenti kažu o Apple Visionu Pro

31.01.2024 u 12:48

Bionic
Reading

Zaljubljenici u gadgete ostali su impresionirani slušalicama od 3.500 dolara, no mnogi kažu da tehnologija koju smo dobili daleko one koju je Apple prošle godine najavljivao

Appleov Vision Pro na izabrana tržišta stiže ovog petka, što znači da su ga se, prije svih ostalih, dohvatili prestižni tehno insajderi i recenzenti. Većina njih impresionirana je kvalitetnim zaslonima VR naglavnika, najboljom propusnošću videa u klasi i dobrim praćenjem ruke, no mnogi se također pitaju koliko rada mogu dobiti od slušalica vrijednih 3.500 dolara koji dolaze s baterijom koja radi samo dva sata između punjenja.

Gizmodo izvještava da su recenzenti diljem interneta najviše pohvala uputili hardveru, barem u smislu snage i sposobnosti senzora za praćenje očiju i ruku. Do sada, većina ljudi koji su testirali Vision Pro nazvala ga je jednim od najnaprednijih i najsposobnijih sve-u-jednom AR naglavnika do sad, uz naglasak na smanjenu funkcionalnost zbog manjka aplikacija i samim time - praktične primjene.

S obzirom na to da govorimo o skupom uređaju koji obećava da će zamijeniti ili dopunit druge Apple stolne uređaje. Ipak, čini se da se recenzenti slažu da Apple Vision Pro može podnijeti sve radne zadatke. Radi na M2 čipu za kojeg je Tom’s Guide napisao da pokazuje minimalno kašnjenje pri pokretanju više aplikacija - poput istovremenog pokretanja Slacka, Apple Musica i streamanja zaslona s MacBooka. Ovim aplikacijama možete pristupiti pomoću digitalne krune koja je slična onoj na Apple Watchu, a prozori se mogu relativno lako mijenjati u veličini i razbacivati po sobi.

Hardver je vrijedan pohvale, ali...

Većina recenzenata pohvalila je 4K mini-OLED zaslone sustava i mogućnost prolaza niske latencije. Scott Stein iz CNET-a nazvao ga je 'najboljim nosivim zaslonom' koji je do sada koristio, čak boljim od onih koji koriste bazne stanice ili onih koji zahtijevaju dodatne uređaje u sobi. Prolaz ili pass through će korisnika upozoriti ako hodaju preblizu nekom objektu i također 'ugledati' druge ljude koji uđu u korisnikovo vidno polje. Recenzenti tvrde da Vision Pro ima solidan par zaslona za rad u (trenutačno prilično ograničenom) izboru virtualnih okruženja, kao i za gledanje 3D filmova.

Apple je često hvaljen zbog inovativnog dodirnog kruga na starim modelima iPoda, unatoč tome da su slični dizajni u to vrijeme već postojali. Na sličan način, dok mnogi drugi uređaji imaju sustave za praćenju oka i ruku, čini se da je Apple došao s rafiniranim pristupom za kojeg, čini se, ipak treba još nekoliko ažuriranja softvera. Stein je napisao da praćenje ruku i očiju funkcionira čak i u uvjetima slabog osvjetljenja. Dok je većina stranica hvalila metodu stiskanja prstiju za kontrole, Washington Post je primijetio da virtualna tipkovnica nije dovoljno dobra da bi bila korisna, tipkali vi očima ili prstima.

Ovo je Apple Vision Pro Izvor: Društvene mreže / Autor: Apple

Jedna stvar na koju je većina prigovarala je težina. Naglavnik teži 630 grama te, u nekim slučajevima, navodno uzrokuje naprezanje vrata i glavobolje. Joanna Stern iz Wall Street Journala rekla je da je naglavnik nosila puna 24 sata (uz izuzetak spavanja). Opisala ga je kao 'velikog i teškog', čak i s remenčićem koji je uključivao gornji remen. Praćenje oka Vision Pro-a ponekad bi počelo otkazivati, što ju je prisiljavalo na zatezanje i ponovno namještanje naglavnika na lice. Ipak, nije opisala nikakvu bol tijekom ovog maratonskog korištenja.

Konkurencija postoji

Drugi su, opet, imali pritužbi na udobnost. Verge je primijetio da je u usporedbi s drugim slušalicama kao što je Meta Quest 3 od 500 dolara, Apple većinu težine stavio na prednji dio slušalica, dodajući 'da ćete to osjetiti nakon nekog vremena.' Vanjska baterija također je bolna točka. Teži oko 220 grama (više od prosječnog iPhonea) i trebao bi stajati u vašem džepu. Ne možete ukloniti kabel spojen na bateriju kako biste ju zamijenili bez prekida nakon što se, nakon dva i do dva i pol sata, potroši. Kabel nije velika prepreka, jer 'ništa u vezi s Vision Pro od korisnika ne traži da se u njemu kreće uokolo.'

Izvor: Društvene mreže / Autor: The Verge

Vision Pro dolazi sa slušalicama, dva remena (jedan s gornjim dijelom za glavu i jedan bez), baterijom, kabelom za punjenje i 30 W napajanjem s USB-C priključcima, a YouTuber Marques Brownlee pokazao je kako se svjetlosni štit i jastuk pričvršćuju magnetski. Vision Pro uglavnom stoji na obrazima i čelu s uobičajenom trakom, iako je Brownlee rekao da je traka s gornjim dijelom puno bolje 'raspoređena', čak i ako vam kvari frizuru.

Izvor: Društvene mreže / Autor: MKBHD

Druga dosljedna pritužba bile su 'beta' 3D Persone koje su se koristile tijekom FaceTime razgovora ili u drugim aplikacijama za videopozive ili konferencije. Svi su se razni tehnički recenzenti udružili na pozivu i našli u dnu jezovite doline. Stern je napisala da su joj članovi obitelji i suradnici rekli da izgleda 'zastrašujuće' i da je ta osoba 'kao botoks monstrum iz pakla'.

Skupa 'degustacija'

Dok su recenzenti hvalili uređaj, glavno dosljedno pitanje ostalo je koliko je ovaj uređaj koristan za širu javnost, posebno s vrlo paprenom cijenom.

Verge također naglašava da će kamere i zasloni nužno pokazivati zamućenje kretanja ili treperenje na drugim LCD zaslonima. Jedna stvar oko koje se većina složila je da se radi o testnim uređajem za Appleove eventualne ambicije u svijetu proširene stvarnosti, a ne premijernim proizvodom za potrošače. 'Ovo je degustacija velikog AR sna izvršnog direktora Tima Cooka koji ima jako skup okus', citira izvor.