VELIKO ISTRAŽIVANJE

Prednjači IT sektor: Ovo su najbolji poslodavci u Hrvatskoj u 2023.

12.12.2023 u 07:51

Bionic
Reading

Na koncu još jedne kalendarske godine doznali smo tko su najbolji poslodavci u Hrvatskoj te u kojim tvrtkama rade angažirani i zadovoljni radnici, putem alata Pulser za istraživanje zadovoljstva zaposlenika. Cilj istraživanja je utvrditi u kojim tvrtkama trenutno vlada najbolje radno okruženje u Hrvatskoj, a kompanije koje ostvare najbolje rezultate proglašavaju se Najboljim poslodavcima za tekuću godinu

Na svečanosti održanoj u Hotelu Zonar u Zagrebu, MojPosao, vodeći portal za oglašavanje radnih mjesta u Hrvatskoj i član Alma Career grupacije, proglasio je Najbolje poslodavce u Hrvatskoj, temeljem rezultata Pulser - Istraživanja zadovoljstva zaposlenika.

Najbolji od najboljih su Infinum, The Productive Company i Kodilion

Tvrtke su svrstane u tri kategorije ovisno o veličini prema broju zaposlenika: male (20 do 50 zaposlenika), srednje (51 do 250 zaposlenika) te velike (251 ili više zaposlenika). Tvrtke s manje od 20 zaposlenika mogu provesti istraživanje, ali ne ulaze u izbor najboljih.

Najbolji poslodavci u 2023. u kategoriji velikih tvrtki su:

  1. Infinum d.o.o.
  2. ZUBAK GRUPA d.o.o.
  3. Rimac Technology d.o.o.

U kategoriji srednjih tvrtki najbolji poslodavci su:

  1. The Productive Company d.o.o.
  2. Ars Futura d.o.o.
  3. Porsche Digital Croatia d.o.o.

Najbolji poslodavci u kategoriji malih tvrtki za 2023. godinu su:

  1. Kodilion d.o.o.
  2. Netgen d.o.o.
  3. Pontis Technology d.o.o.

Također, sve tvrtke koje prvi put sudjeluju u istraživanju ulaze u konkurenciju za priznanje Best new entry, a ovogodišnji dobitnik je tvrtka Pontis Technology d.o.o.

Osim po veličini tvrtke se promatraju i unutar djelatnosti u kojoj posluju. U djelatnosti Informacijskih tehnologija najiznimniji rezultat ostvarila je tvrtka The Productive Company d.o.o., u proizvodnji MICRO-LINK d.o.o., dok je u djelatnosti trgovine najbolji rezultat postigla tvrtka ZUBAK GRUPA d.o.o.

Ove godine po prvi put su dodijeljena priznanja i tvrtkama koje posluju u djelatnosti financija, gdje je najbolji rezultat ostvarila Kentbank d.d., odnosno u turističko-uslužnoj djelatnosti, gdje je najbolje ocjene zaposlenika zaslužila tvrtka NOVA GRATIA d.o.o.

Posvećenost poslu i izazovnost radnih zadataka posebno su na cijeni

Ove godine je u istraživanju sudjelovalo 39 posto srednjih, 35 posto malih, 21 posto velikih i pet posto mikro tvrtki te više od 7.100 zaposlenika, što predstavlja značajan udio od ukupno 10.000 radnika koliko zapošljavaju tvrtke sudionice istraživanja.

Prosječna ocjena svih tvrtki koje su sudjelovale u istraživanju iznosi 3,29 (od mogućih 4), što predstavlja blagi pad u odnosu na prošlu godinu kada je prosječna ocjena bila 3,35.

Zaposlenici su i ove godine najvišim ocjenama 'nagradili' Radne uvjete i Izazovnost radnih zadataka, dok najviše prostora za napredak poslodavci imaju u području Osobnog rasta i razvoja zaposlenika te Organizacije rada.

S druge strane, upravo su kategorije Organizacija rada i Osobni rast i razvoj te Uključenost u donošenje odluka ono što najbolje poslodavce čini iznimnim, odvajajući ih od konkurencije.

Koliko radnika je angažirano?

Dio upitnika obuhvaća i mjerenje angažiranosti zaposlenika, odnosno njihove motivacije da dodatno doprinose razvoju i rastu tvrtke u kojoj rade.

Sveukupno gledano, 39 posto zaposlenih je angažirano, dok 58 posto radnika ne pokazuje izražen interes za davanje dodatnog doprinosa razvoju tvrtke. Dozu prijeko potrebnog optimizma pronalazimo u podatku kako je svega dva posto radnika nemotivirano.

S druge strane, postotak angažiranih radnika kod Najboljih poslodavaca, odnosno u tvrtkama dobitnicama nagrada, je kudikamo veći te iznosi visokih 73 posto.

Bugatti Rimac Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Bugatti Rimac

Jesmo li lojalni i skloni preporučiti našeg poslodavca drugima?

U istraživanju se istraživala i lojalnost radnika u Hrvatskoj, provjeravajući jesu li spremni preporučiti svoje radno mjesto ili tvrtku obitelji i prijateljima.

Osobe koje su entuzijastične u preporuci svog poslodavca smatraju 'promotorima', one koje su neodlučne označavaju kao 'pasivne', dok su radnici s izraženim neprijateljskim stavom prema preporuci svog poslodavca klasificirani kao 'kritičari tvrtke'.

Među sudionicima istraživanja, otkrili smo 52 posto promotora i 34 posto pasivnih radnika, dok 14 posto zaposlenih izražava kritički stav prema svom poslodavcu. Kao i ranije, Najbolji poslodavci zapošljavaju veći broj promotora u odnosu na prosjek istraživanja.

Usporedno s ovim istraživanjem, tijekom godine smo proveli nacionalno istraživanje s istim pitanjem, na oko 2.000 ispitanika, a rezultati su gotovo dijametralno suprotni - na nacionalnoj razini imamo samo 12 posto promotora, 23 posto pasivnih radnika te čak 65 posto kritičara.

O Istraživanju zadovoljstva zaposlenika

Prije 16 godina, točnije 2007. godine, Istraživanje zadovoljstva zaposlenika - sadašnji PULSER, lansiran je kao projekt koji je među poslodavcima trebao proširiti svijest o važnosti osluškivanja stavova, mišljenja i potreba njihovih zaposlenika. Istovremeno koristan za poslodavce, ali i za zaposlenike.

Tijekom godina alat se mijenjao sukladno promjenama u načinu poslovanja tvrtki, razvojem odnosa tvrtki prema zaposlenicima, stanju na tržištu rada i trendovima koje pokreće HR zajednica u Hrvatskoj i svijetu.

Danas se upitnik sastoji od 74 osnovna pitanja u devet kategorija te dodatna četiri pitanja za eNPS (employee Net Promoter Score) te ESI (Employee Satisfaction Index).