RASPRAVA O REGULACIJI

Političari su ChatGPT pitali treba li regulirati umjetnu inteligenciju: Evo odgovora

17.05.2023 u 12:59

Bionic
Reading

Američki su političari u nedavnom saslušanju razgovarali sa stručnjacima u polju umjetne inteligencije, a rasprava se doticala svega od simulatora glasa do autonomnih oružanih sustava

Senatski pododbor za privatnost, tehnologiju i pravo održao je saslušanje sa stručnjacima za umjetnu inteligenciju, uključujući Sama Altmana, izvršnog direktnora kompanije iz ChatGPT-a. Tema rasprave bile su opasnosti umjetne inteligencije i načini na koje bi se ista trebala regulirati. Trosatno saslušanje uključilo je standardna teška pitanja s predvidivom količinom teatralnih izjava.

Predsjedavajući pododbora, senator Richard Blumenthal započeo je saslušanje puštajući snimku sebe kako daje uvodne riječi. Taj govor, naime, nije izgovorio on, već alat za kloniranje glasa pomoću AI-ja koji je bio treniran na njegovim prijašnjim govorima. Senator je umjetnu inteligenciju zamolio da napiše uvodnu riječ temeljenu na njegovoj povijesti zagovaranja prava potrošača i privatnosti podataka. Senator je izjavio kako je svjestan potencijalne opasnosti koju predstavlja padanje alata za kloniranje glasa u pogrešne ruke.

Senatorica Marsha Blackburn iz Tennesseeja rekla je kako je pitala ChatGPT treba li Kongres regulirati AI. Chatbot je odgovorio sa komentarom 'četiri za, četiri protiv, no zadnja odluka ostaje na Kongresu te zahtijeva pažljivo razmatranje'. Nakon toga je pritisnula Altmana o nastojanjima OpenAI-ja da zaštiti radove umjetnika od kršenja autorskih prava.

Altman je sugerirao da bi vlasnici sadržaja trebali dobiti 'značajnu prednost' ako se njihovi materijali zaštićeni autorskim pravima koriste za treniranje AI modela. Također je naveo kako bi umjetnici trebali imati mogućnost odbijanja, odnosno da da se njihovi glasovi, pjesme, slike i sličnosti koriste za treniranje umjetne inteligencije.

Senator Lindsey Graham iz Južne Karoline Altmana je pitao o potencijalnoj vojnoj primjeni umjetne inteligencije. Konkretno, postavio je pitanje može li umjetna inteligencija stvoriti situaciju u kojoj dron može sam birati mete'. Altman je odgovorio da 'takvo što se ne bi smjelo dozvoliti'. Kad su ga pitali da da konkretan odgovor, Altman je kratko odgovorio: 'Naravno'.

Senator John Kennedy iz Louisiane upitao je Altmana zarađuje li mnogo novca. Altman je na pitanje odgovorio odgovorio kako plaća dovoljno za zdravstveno osiguranje, ali 'nema udjela u OpenAI-ju' i da svoj posao radi zato jer ga voli. Senator je u šali predložio da Altman 'počne tražiti odvjetnika ili agenta'.

Američka je vlada ovim saslušanjem pokazala zanimljivu inicijativu - otkriti potencijalnu štetu koje neregulirane firme za razvoj umjetne inteligencije mogu prouzročiti. Europski je parlament prošlog tjedna otišao dalje prošlog tjedna, glasajući o prijedlogu 'osiguravanja da sustave umjetne inteligencije nadziru ljudi, da su sigurni, transparentni, sljedivi, nediskriminirajući i ekološki prihvatljivi'. Kako će to postići i sprovesti sasvim je drugo pitanje, komentira PC Mag.

Geoffrey Hinton, 'kum dubokog učenja', koji je nedavno napustio svoju poziciju istraživača umjetne inteligencije u Googleu, također je početkom svibnja upozorio da se takvi sustavi ne smiju nastaviti skalirati 'sve do trena kad se mogu kontrolirati'.