rješavanje problema

Nije sve kako se čini: Ovako je umjetna inteligencija pomogla društvu

09.05.2023 u 08:29

Bionic
Reading

Može poboljšati zdravlje, zaštititi biološku raznolikost, pa čak i pisati recenzije vina. Na umjetnu inteligenciju ne moramo baš uvijek gledati kao na prijetnju, već i kao pomoć ljudima pri rješavanju velikih problema. Scientific American stoga je zaokružio niz priča iz 2022. koje pokazuju da ta tehnologija može imati i pozitivan učinak

Među pozitivnim primjerima je borba protiv klimatskih promjena. Prošle godine umjetna inteligencija otkrila je svoju moć kao dobar alat za sprječavanje toga da klimatske promjene nanesu nepovratnu štetu planetu, što zahtijeva više od jednog rješenja. Istraživači koriste umjetnu inteligenciju za vizualizaciju budućih učinaka poplava i šumskih požara, poboljšanje donošenja odluka o klimi, praćenje stanja šuma i dijeljenje podataka.

Ostali klimatski projekti pokretani umjetnom inteligencijom uključivali su izgradnju digitalnih blizanaca planeta kako bi se ispitao učinak različitih politika ublažavanja zagrijavanja, uz mapiranje sve tanjeg morskog leda.

Poboljšanje pristupa hranjivim tvarima i vodi

Bez pristupa raznolikoj hrani, ljudi diljem svijeta izloženi su riziku od pothranjenosti i drugih zdravstvenih problema. Umjetna inteligencija može točno odrediti lokacije na kojima je veća vjerojatnost da će stanovništvo patiti od nedostatka hranjivih tvari. U međuvremenu, u mnogim američkim gradovima pristup čistoj vodi je otežan zbog prisutnosti otrovnih olovnih cijevi. Novi algoritam pomaže lokalnim vlastima da pronađu i uklone te podzemne prijetnje predviđajući u kojim ih kućama najvjerojatnije ima.

Otkrivanje smrtonosnog oružja

Zakopane mine svake godine ubiju tisuće ljudi, stoga istraživači rade na sustavu koji koristi snimke dronova i strojno učenje za detekciju, potom i detonaciju mine sa sigurne udaljenosti.

Igrači videoigara

Program umjetne inteligencije pobijedio je prvake videoigara igrajući Gran Turismo. Ovo će pomoći razvojnim programerima da natjecateljima daju dostojnog automatiziranog protivnika u igri.

Dijagnosticiranje zdravstvenih problema opasnih po život

Ove godine istraživači su dovršili opsežno terensko testiranje programa umjetne inteligencije za otkrivanje sepse, jednog od vodećih uzroka smrti u bolnicama. Rezultati sugeriraju da je program smanjio zdravstvene komplikacije i smrt od sepse te je dobio pozitivne povratne informacije medicinskih stručnjaka koji su ga koristili. A ljudske bolesti nisu jedine protiv kojih se umjetna inteligencija može boriti; drugi algoritam korišten je za dijagnosticiranje bakterijske infekcije u stablima masline.

Razbijanje proteinskog koda

Svaka funkcija u ljudskom tijelu oslanja se na proteine, sastavljene od dugih lanaca aminokiselina u složenim strukturama, a one obavljaju rad kodiran našim genima. No teško je predvidjeti kakav će oblik taj lanac poprimiti – ako ste čovjek. Prošlog ljeta Googleova tvrtka DeepMind objavila je da je njezin AI program AlphaFold predvidio molekularne strukture skoro svakog poznatog proteina. To je oko 200 milijuna procijenjenih oblika proteina. Ovo golemo postignuće rješava jedan od najzamršenijih problema u biologiji, a tvorcima umjetne inteligencije donijelo je nagradu za napredak od tri milijuna dolara.

Recenzije vina i piva

Želite li doživjeti iskustvo ispijanja suhog bijelog vina ili voćno-kiselkastog piva? AI vam može pomoći da odlučite što ćete piti kombinirajući postojeće recenzije u sažete opise. A njegovi tvorci kažu da bi se program mogao proširiti na preglede mnoštva drugih proizvoda.

Predviđanje virusa s pandemijskim potencijalom

Kad je lani došlo hladno vrijeme, broj slučajeva covida ponovno je porastao. Kako bi shvatili što će koronavirus koji uzrokuje bolest sljedeće učiniti, istraživači su koristili AI alat za analizu virusnih mutacija, predviđajući kada će se nova varijanta poput omikrona pojaviti i postati dominantna. Drugi algoritmi programirani su za ispitivanje virusa koji su se širili životinjskim carstvom kako bi se identificiralo koji bi mogli prijeći na ljude, potencijalno pomažući istraživačima u sprječavanju sljedeće pandemije.

Razbijanje ilegalnog razvoja droga

Nove dizajnerske droge mogu proizvesti učinke slične onima poznatih rekreacijskih droga, ali imaju male molekularne razlike. Budući da se dizajnerske verzije kemijski razlikuju od originalnih lijekova, mogu zaobići neke od državnih propisa o tim tvarima. Također mogu imati učinke na zdravlje. Istraživači su koristili algoritam za izradu baze podataka molekula koje bi se mogle razviti kao potencijalne dizajnerske droge. To bi moglo omogućiti vladama da preventivno zabrane te opasne tvari.

Zaštita biološke raznolikosti

Postoji tendencija razmišljanja o tehnologiji i prirodi kao silama u sukobu. Ali ne mora biti tako. Algoritmi umjetne inteligencije mogu analizirati podatke iz rizičnih ekosustava za mjerenje bioraznolikosti tog okoliša i za podršku projektima očuvanja koje vode domorodačke skupine. Još jedna tehnologija koju pokreće umjetna inteligencija, prepoznavanje lica, pomaže istraživačima u praćenju planinskih lavova bez ometanja njihove rutine.