TRENUTAK NEOPREZA

Petogodišnjak 'spržio' 14 tisuća kuna na igricu

05.03.2013 u 17:59

Bionic
Reading

Mali Danny zamolio je roditelje za lozinku obiteljskog iPada kako bi preuzeo besplatnu igricu. Pa je slučajno natukao ceh od 2.500 dolara (oko 14,7 tisuća kuna) na računu mamine kreditne kartice

Danny Kitchen htio je samo ubiti pokojeg zombija.

Petogodišnjak je zamolio roditelje za lozinku obiteljskog iPada kako bi preuzeo besplatnu igricu. Pa je slučajno natukao ceh od 2.500 dolara (oko 14,7 tisuća kuna) na računu mamine kreditne kartice.

Danny je iz App Storea skinuo besplatnu igricu Zombies vs. Ninjas. Roditelji su mu dali dozvolu za igranje i ostavili ga kako bi se posvetili gostima u svom domu u Velikoj Britaniji, ne sluteći da će njihov sin, zaokupljen borbom sa zombijima, uskoro početi kupovati virtualne strelice, bombe i druge sitnice, koje mogu koštati i do 99,99 dolara (blizu 600 kuna).

Mama Sharon nije bila svjesna što se dogodilo sve dok nije idućeg jutra dobila 19 e-mailova od iTunesa. Misleći kako je netko greškom poslao isti račun više puta, zanemarila ih je. A onda je stigao poziv njene kartičarske kuće, iz koje su je htjeli upozoriti na sumnjivu aktivnost.

Sharon ni danas ne može vjerovati kako je Danny uspio nabiti toliki račun. Mashableu je rekla kako ga je ostavila nasamo s iPadom tek deset do petnaest minuta.

Temeljito su ga izgrdili, iako nije bio svjestan kako radi nešto loše.

Sharon i njen suprug Gregom kontaktirali su Appel kako bi istražili što se dogodilo. Nakon tri dana prepiske, jabučari su ocijenili kako je riječ o pogrešci i vratili obitelji puni iznos. Uz upozorenje da ne dijele lozinke olako, kao i vodič u kojem se korak po korak objašnjava kako ograničiti kupovinu unutar aplikacija te poduku o alatima za roditeljski nadzor.