PROTEZA BUDUĆNOSTI

Ove pametne ruke vide što je ispred njih

11.05.2017 u 14:30

Bionic
Reading

Riječ je o protezi nove generacije koja koristi kamere i neuralnu mrežu kako bi korisnicima olakšala svakodnevni život

Robotika koju kontroliramo snagom uma čini se kao najbolji kandidat za budućnost proteza, no pitanje je - što ako vaš umjetni ud ima svoju vlastitu volju?

Tim istraživača na sveučilištu u Newcastleu razvio je ruku koja može 'vidjeti' predmete ispred sebe koristeći jednostavnu kameru od Logitecha te reagirati putem softvera pokupivši ih. Njihovo istraživanje ovog je tjedna objavljeno u publikaciji Journal of Neural Engineering.

'Korištenjem računalnog vida razvili smo bioničku ruku koja reagira automatski' rekao je koautor Kianoush Nazarpour, senior predavač biomedicinskog inženjeringa. 'Kao i s pravom rukom, korisnik može posegnuti i pokupiti čašu ili keks samim pogledom u pravome smjeru.' Najveći problem kod današnjih proteza je što one reagiraju presporo. Najnaprednije se, naime, upravljaju putem električnih signala koje mozak šalje mišićima i to jednostavno nije dovoljno, tvrdi tim istraživača.

Ruka koja vidi sve Izvor: Društvene mreže / Autor: Newcastle University

Nazapourov tim, doduše, tvrdi da je korištenje njihove ruke daleko intuitivnije. Ona se, naime, 'podučava' korištenjem softvera za neuralne mreže koji služi za raspoznavanje između mačke, stola i noćnog ormarića. Štoviše, ona može naučiti grabiti baš specifične predmete koje do tog trena nije susrela, tako da koristi kameru da ih 'vidi', nakon čega izabere optimalni način hvatanja, odnosno uzimanja. Tim je ruku testirao uz pomoć dobrovoljaca koji su do tada koristili protezu s kukom. Tim sada planira ponuditi ruku pacijentima u bolnici Freeman u Newcastleu kako bi tehnologiju dodatno unaprijedili. Konačni cilj je napraviti bioničku ruku koja može osjetiti pritisak i temperaturu.

'Ovo je još jedan uspješni korak prema našem konačnom cilju', tvrdi Nazarpour. 'Ono što je najvažnije jest da se radi o jeftinoj tehnologiji koja se može implementirati brzo upravo zato što ne traži dizajn novih proteza već prilagodbu postojećih', zaključuje.