NOVA TEHNOLOGIJA

Robot Spiderjet zamijenio deset radnika u Viktoru Lencu

18.04.2017 u 10:35

Bionic
Reading

Uvođenjem robotske UHPW tehnologije brodogradilište Viktor Lenac značajno je skratilo vrijeme obrade brodskih površina te omogućilo uštede u smislu manjeg broja potrebnih sati rada i broja angažiranih radnika. Najnovijim tehnološkim dostignućem postupno će se zamijeniti klasično pjeskarenje, smanjiti buka, štedjeti energija i čuvati okoliš, priopćili su iz riječkog remontnog brodogradilišta

Robot Spiderjet može bez prestanka raditi 24 sata na dan, a koliko je učinkovit govori podatak da za osam sati rada obavi jednako posla kao i 10 radnika.

'Jasno je da se na ovaj način dramatično podiže produktivnost rada i učinkovitost procesa, čime postajemo značajno konkurentniji na izazovnom tržištu. Želim naglasiti da Spiderjet ne oduzima posao radnicima, nego nam omogućuje da ih preusmjerimo na poslove više vrijednosti i kudikamo humanije uvjete rada od pjeskarenja', istaknuo je Aljoša Pavelin, predsjednik Uprave Brodogradilišta Viktor Lenac, tvrtke koja zbog povećanja opsega posla ima sve veću potrebu za kvalitetnom radnom snagom koje u hrvatskoj brodogradnji kronično nedostaje pa će primjena inovativne tehnologije donekle olakšati i taj teret.

Pridržavajući se vaakumsko-magnetnim poljem za oplatu broda 'USS Mount Whitney' robot Spiderjet odstranjuje staru boju s ponosa Šeste flote Američke ratne mornarice koji je od prosinca prošle godine već četvrti put na modernizaciji u riječkom škveru. Za skidanje boje robot primjenjuje vodu pod visokim tlakom, koristeći inovativnu i ekološki čistu tehnologiju - Ultra High Pressure Water Jet.

Upotrebljena voda se, zajedno s nečistoćom, cijevima odvodi u spremnike u kojima se filtrira za ponovnu upotrebu dok se odstranjene čestice boje i hrđe sakupljaju u posebnom kontejneru. Za osam sati rada Spiderjet obradi 400 kvadratnih metara brodske površine, što odgovara radu 10 radnika.

Osim ubrzanja poslovnih procesa, smanjenja radnih sati i posljedičnog povećanja konkurentnosti, energetski učinkovita UHPW tehnologija smanjit će i potrošnju energije za oko 60 posto te istovremeno štiti i okoliš. Kod visokotlačnog pranja, naime, nema prašine, a za razliku od bučnog pjeskarenja koje se izvodilo samo noću, iznimno je tiha - proizvodi buku nižu od 60 decibela, koliko i prosječno glasan razgovor dvoje ljudi, pa se praktično može koristiti 24 sata. Ulaganje u ovu inovativnu tehnologiju tvrtku je stajalo par milijuna kuna.

U Brodogradilištu Viktor Lenac u kojem su prošle godine ostvarili 274 milijuna kuna prihoda i 1,45 milijuna kuna dobiti, u 2017. gledaju s optimizmom i očekuju značajno veći prihod i dobit. Najveći utjecaj na rezultat će imati opsežna preinaka zapovjednog broda Šeste flote Američke ratne mornarice 'USS Mount Whitney', kao nastavak programa modernizacije ovog broda.

Do danas je dovršeno oko 65 posto projekta i radovi napreduju prema planu.