SPACETOP

Ovaj bizarni laptop umjesto ekrana koristi naočale za proširenu stvarnost

10.01.2024 u 10:06

Bionic
Reading

Reportaže s ovogodišnjeg CES-a govore o virtualnom ekranu od sto inča koji bolje izgleda na papiru nego u stvarnosti

Na tržištu, izvještava Engadget, već postoji hrpa tvrtki koje pokušavaju smisliti nove i bolje načine rada u pokretu. Lenovo je izradio prijenosno računalo s dva zaslona i odvojivom tipkovnicom kako bi omogućio dodatni prostor na zaslonu bez previše dodane mase.

S druge strane, tu su i naglavnici iz Mete, Applea i drugih, a nude način stvaranja potpuno virtualnog radnog prostora, bez potrebe za povezanim računalom. No startup Sightful smislio je Spacetop, međurješenje koje koristi dno prijenosnog računala, ali umjesto tradicionalnog zaslona, pričvršćeno je na par naočala za proširenu stvarnost.

U teoriji naočale pružaju virtualni zaslon od 100 inča koji može pokriti više prozora nego što biste mogli strpati na zaslon tradicionalnog prijenosnog računala. Uz Spacetop, koji pokreće Android, dobivate poznato radno okruženje. Umjesto kontrolera ili pokreta rukama, tu su tipična tipkovnica i dodirna podloga za pisanje, pregledavanje weba ili bilo što drugo čime biste se mogli baviti.

Sustav pokreću čip Qualcomm Snapdragon XR2 (procesor Meta, korišten i u Questu 2 iz 2020.), samo 8 GB RAM-a i 256 GB prostora za pohranu. Iskustvo je, piše izvor, glatko, ali ne i nužno brzo. Sightful je također smislio neke jednostavne prečace za obavljanje stvari kao što je ponovno centriranje zaslona (pritiskom na lijevu i desnu tipku Shift istovremeno).

Iako je Sightful razvio bazu samog prijenosnog računala i stavio svoj logo na bočnu stranu naočala, one koje su priložene i pričvršćene na njega zapravo su identičnih specifikacija kao Xreal (u ovom slučaju Xreal Lights).

Dakle, dok su naočale Xreal donekle oštre, njihovo usko vidno polje (osobito okomito) i donekle 'mala slatka točka' ostavljaju još mnogo toga za poželjeti kada je riječ o korištenju tog 100-inčnog virtualnog zaslona. Donja polovica Spacetopa bit će vam odmah poznata - iako se za sustav koji košta 2000 dolara komponente poput tipkovnice i touchpada ne doimaju tako vrhunski kao kod tradicionalnih prijenosnih računala slične cijene.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Sightful

Osim toga, tipke na Spacetopu bile su spužvaste, a ni touchpad nije ništa posebno. Daleko je to od preciznijih dodirnih površina koje biste dobili na vrhunskom računalu Mac ili onom s Windowsima. A kad sve to kombinirate s početnom cijenom od 2000 dolara, piše Engadget, nastaje problem.

Postoji razlog za to što su Meta, Apple i drugi uložili milijarde dolara u izradu slušalica i naočala s fino podešenom optikom. Zbog svoje visoke cijene, zastarjelih specifikacija i velikog, ali ne i lijepog virtualnog zaslona koji pokreću dvije godine stare AR naočale, Spacetop možda nije revolucija kakvu autori spominju.