U TIJEKU I IZLOŽBA

Ova netipična umjetnica naučila je robotske pse slikanju. Za svoja djela zarade vrtoglavih 40.000 dolara

22.01.2024 u 14:06

Bionic
Reading

Agnieszka Pilat nije tipična umjetnica. Ona ne koristi kistove, olovke, pa čak ni ruke za stvaranje umjetničkih djela. Umjesto toga, trenira i koristi tri robota, točnije tri robotska psa koja je izradila tvrtka Boston Dynamics. Ova samoproglašena 'tehno optimistica' naučila ih je slikati, a njihova remek-djela predstavlja na izložbi 'Heterobota', na kojoj je prezentirala spoj umjetnosti i tehnologije. 'Dizajniram ono što želim da nacrtaju roboti, a onda to kodira naš inženjer', objasnila je Pilat

Poljakinja s američkom adresom provela je mjesece podučavajući tri robotska pasa, po imenu Basia, Vanja i Zeko, da drže kist u 'ustima' i pomiču ih po velikom platnu te stvore apstraktnu umjetnost. Pritom koriste senzore, kamere i umjetnu inteligenciju da bi opažali okolinu i upravljali njome.

Pilat je rekla da je postala fascinirana psima robotima kada ih je vidjela na YouTubeu. Kontaktirala je s tvrtkom Boston Dynamics i predložila joj suradnju. Tvrtka je pristala na to i naučila je kako koristiti robote pse. Zatim je naslikala nekoliko portreta jednog od robota prije nego što je počela aktivno raditi s njima kao svojim kreativnim suputnicima.

Roboti su nagrađeni četveromjesečnim boravkom u Nacionalnoj galeriji Viktorije (NGV) u Melbourneu te stvaraju umjetnost u svom studiju izrađenom po narudžbi, piše Fox. Izložba se zove 'Heterobota', a roboti su potpuno autonomni. Pilat kaže da je to bio značajan pomak u njezinoj praksi. Ranije se uvijek nalazila u studiju s njima, gdje su oni bili više njezina produžena ruka.

Kako bi se kretali prostorom, roboti se oslanjaju na kockice QR kodova razbacane po prostoru. Kada se trebaju odmoriti i napuniti baterije, vraćaju se na svoje priključne stanice. Pilat je surađivala s inženjerima i muzejom da bi oživjela svoju viziju.

Rezultat je serija od 36 slika koje nalikuju umjetničkim djelima ljudi. Neke od ovih slika prodane su za čak 40.000 dolara na aukciji.

Na izložbi, koja traje do 7. travnja u National Gallery of Victoria u Melbourneu, roboti se mogu vidjeti kako slikaju, kreću se i sami se pune. Tema izložbe je generativna umjetna inteligencija.

Pilat kaže da je željela iskoristiti svoje umjetničke vještine za obuku nove generacije slikara i dati tehnologiji glas. Tumači i da tehnologiju vidi kao 'oblik života te želi istražiti njezin potencijal za kreativnost i izražavanje'. Također ističe da se željela suprotstaviti percepciji da je tehnologija hladna, bezlična ili čak prijeteća. Umjesto toga, kaže, želi pokazati da može biti topla, razigrana, pa čak i umjetnička.

'Želim da za 100 godina napredni inteligentni strojevi i AI budućnosti ispitaju portrete koje sam stvorila. I oni će ih gledati i misliti - ovo su naši preci. Tako želim da me pamte. Trenutno slijedim tradiciju umjetnika iz prošlosti koji su učili od majstora. U ovom slučaju ja sam gospodar, a stroj uči oponašati moj stil.

Definitivno mislim da se umjetnici moraju prilagoditi. Tehnologija znači napredak. U umjetnosti nam je dopušteno eksperimentirati svime što je novo u manjoj mjeri i mjerilu koje nema tako velike posljedice. Ulazimo u ovaj trenutak snažno se oslanjajući na umjetnu inteligenciju, a posebno na brzu sliku i videosliku. Dolazimo na fascinantno mjesto i koliko god to stvaralo mnogo problema, mislim da je super biti umjetnik u ovom trenutku u povijesti. Sve u svemu, mislim da će iz toga proizaći nešto prekrasno', rekla je Pilat ranije za Euronews.

Njezina umjetnička vizija već je stekla priznanje izvan tradicionalnih umjetničkih krugova; dvije njezine slike čak su se našle u filmu 'Matrix: Uskrsnuće' 2021. godine.