KREATIVNOST NA DJELU

Oduševit će vas: Ovo su najčudnije i najkreativnije tech inovacije u 2023.

31.12.2023 u 19:34

Bionic
Reading

Od robota hrčka s loptom koji može letjeti do para traperica koje vas mogu zaštititi od nesreća na motociklu, pa sve do nosivog gadgeta koji pokreće AI - ovo su neke od 10 najluđih i najkreativnijih tech inovacija u 2023.

Ovi izumi pokazuju koliko daleko može ići ljudska kreativnost i inovacija te kako tehnologija može poboljšati naše živote na neočekivane načine, piše Fox.

Upoznajte hrčka robota s loptom koji može letjeti i puzati

Najnovija senzacija u robotici je Hybrid Mobility Robot (HMR) tvrtke Revolute Robotics. To je autonomni robot koji podsjeća na hrčka, odnosno na njegov kavez koji može letjeti i (o)kretati se na tlu. Kada naiđe na prepreku, on poleti i diže se iznad nje.

Naomi Campbell i AI Pin

Humane Ai Pin prvi je put otkriven na TED konferenciji u travnju 2023., gdje je suosnivač Imran Chaudhri demonstrirao neke od njegovih značajki, poput telefoniranja, dobivanja dnevnih sažetaka, skeniranja prehrambenih proizvoda.

AI Pin je kompaktni digitalni osobni asistent smješten u minijaturno četvrtasto kućište. Radi se o malenom uređaju s magnetom koji se lako pričvršćuje za odjeću. Kroz integriranu kameru i senzore, skenira okolinu korisnika te traži relevantne informacije kako bi odgovorio na postavljena pitanja.

Aktivira se većinom putem glasa, ali posjeduje i maleni projektor koji može usmjeriti ikone i tekst direktno na dlan korisnika. Tvrtka se ponosi i dodatnim funkcijama, poput mogućnosti prikazivanja nutritivne vrijednosti hrane kada joj prinesete uređaj, te ugrađenog prevoditelja koji govori korisnikovim glasom.

Uređaj se pojavio i na Tjednu mode u Parizu u rujnu 2023., gdje su ga nosili supermodel Naomi Campbell i drugi modeli tijekom Copernijeve modne revije za proljeće 2024.

Zaštitite svoju imovinu prvim trapericama sa zračnim jastukom na svijetu

Švedska tvrtka Mo'cycle stoji iza prvog para traperica sa zračnim jastukom. Motociklističke hlače mogu se napuhati pri udaru, odnosno nesreći, ublažavajući udarac u slučaju sudara motocikla. Prema Mo'cycleu, traperice su jednako udobne kao i bilo koji obični par hlača, ali su uz to izrađene od vodootporne prozračne tkanine te su otporne na abraziju.

Zračni jastuk na hlačama je nevidljiv dok se ne aktivira prilikom pada. Zračni jastuci se na kraju ispuhaju, a hlače se vraćaju na svoju normalnu veličinu. Ono što je zgodno - hlače se mogu više puta koristiti. Zahvaljujući zamjenjivim CO2 patronama, praktične su i moderne u isto vrijeme.

Ludi futuristički podvodni jetpack omogućuje vam let u vodi

Futuristički podvodni jetpack CudaJet promijenit će način ​​podvodnog istraživanja. To je uređaj na mlazni pogon koji vam omogućuje da se krećete (gotovo 'letite) pod vodom agilno i u bestežinskom stanju.

Uređaj ima patentirani pogonski sustav koji pruža omjer snage i težine od 3:1 kg, jedinstveni dizajn pojasa koji pruža snagu i udobnost te kompaktan i ergonomski upravljač koji vam daje glatku i preciznu kontrolu. Također je jednostavan za korištenje, održavanje i skladištenje.

Robot domar čisti zahode

Somaticov autonomni robot za čišćenje zahoda ima za cilj poboljšati higijenu i učinkovitost javnih zahoda. Robot se može kretati prostorom, identificirati (prljave) zahode i obavljati zadatke čišćenja kao što su ribanje, dezinfekcija i sušenje.

Robot je opremljen senzorima, kamerama i spremnikom za vodu, a njime se može upravljati na daljinu putem mobilne aplikacije. Proizvod je osmišljen kako bi smanjio opterećenje i izloženost ljudskih domara i pružio bolje iskustvo onima koji koriste javne zahode.

Roboti zamjenjuju zaštitare

Neke tvrtke sve češće uključuju zaštitare s umjetnom inteligencijom kako bi zaštitile svoje poslovanje. Predvodnik je Cobalt Robotics, tvrtka koja se specijalizirala za 'umjetnu inteligenciju i robotsku automatizaciju za obavljanje svakodnevnih zadataka'.

Neki od tih zadataka uključuju patroliranje uredskim zgradama u potrazi za pokvarenim protupožarnim alarmima, sumnjivim aktivnostima i prijavama posjetitelja. Glavni razlog zašto mnoge uredske zgrade počinju koristiti ove robote umjesto ljudi jest taj što im štede puno novca – otprilike 79.000 dolara godišnje, prema izvješću Forrester Researcha.

Leteći jet ski

Jetson ONE je osobno zračno vozilo za rekreaciju s ciljem približavanja kratkih zračnih putovanja masi ljudi. Klasificira se kao ultra laki zrakoplov.

Riječ je o električnom zrakoplovu s više rotora, sposobnom za vertikalno polijetanje i slijetanje. Opremljen je s ukupno osam motora snage 88 kW, od kojih su po dva smještena na svakom od četiri kraja letjelice, slično kao kod standardnih kvadkoptera. Ova letjelica je namijenjena prijevozu samo jedne osobe - pilota, s ograničenjem težine od maksimalno 95 kilograma.

Uživanje u rekreativnom letenju može trajati do 20 minuta. Zbog svoje konstrukcije od aluminija i ugljikovih vlakana, letjelica je iznimno lagana, s praznom težinom od samo 86 kilograma. Njezine dimenzije su ukupno 2.845 mm duljine, 2.400 mm širine i malo više od jednog metra visine. Kada nije u upotrebi, može se sklopiti na širinu od 900 mm.

Čovjek iz Nebraske 20 godina nakon nesreće dobio novi prst - isprintan 3D printerom

Muškarac iz Nebraske dobio je potpuno novi protetski prst, sve zahvaljujući 3D printu. Adam Cutshall gradio je teren za mini golf za svog sina prije 20 godina u svojoj kući. Nažalost, Adam je koristio električni alat u pijanom stanju i na kraju je odrezao svoj mali prst. Nekoliko je puta tijekom godina pokušao dobiti protezu, no koštala ga je gotovo 20.000 dolara, a on nije mogao dobiti osiguranje.

Tada je Adam pronašao umjetnika, fotografa i inženjera iz New Yorka Paula Hodaru putem objave na Redditu, u kojoj je tražio sve korisnike vješte u 3D ispisu. Nakon što je čuo Adamovu priču, Paul mu je ponudio izradu protetskog prsta putem 3D printanja, i to besplatno.

OpenAI i Figure razvijaju zastrašujuće jezive humanoidne robote za radnu snagu

OpenAI, tvrtka za umjetnu inteligenciju koja stoji iza ChatGPT-a, napravila je proboj sa svojim najnovijim projektom - s tvrtkom za robotiku Figure udružili su snage kako bi stvorili jezivog robota koji bi jednog dana mogao obavljati sve poslove umjesto vas.

Zamislite svijet u kojem roboti mogu naučiti složene zadatke promatrajući ljude. Pomalo jezivo, zar ne? Pa, upravo je to vrsta tehnologije koju je OpenAI programirao unutar svog robota. To je neuronska mreža dizajnirana za razumijevanje i repliciranje ljudskih pokreta, podižući robotiku na potpuno novu razinu.

Upoznajte prvog AI robota za masažu na svijetu

Phill, robot za masažu, nije samo još jedan komad tehnike. To je prvi masažni robot na svijetu pokretan umjetnom inteligencijom. Dizajniran je za stajanje uz vaš krevet, spajajući najbolje od dizajna i funkcionalnosti.