negostoljubiv planet

Odlučite li udahnuti zrak na Marsu bez posebne zaštite, dočekat će vas vrlo bolan scenarij

01.06.2022 u 07:11

Bionic
Reading

Ako biste na Marsu pokušali udisati zrak bez pomoći hermetički zatvorenog odijela, vrlo biste brzo umrli. Počeli biste se gušiti, a zbog niskog bi vam atmosferskog pritiska krv za to vrijeme jednostavno prokuhala. Mars je, tim rečeno, vrlo negostoljubiv planet i to ne samo zbog zraka. Na površini ima jako malo tekuće vode, a temperature su jako niske

Jedna od ključnih komponenti za preživljavanje na Marsu je kisik. Kisika, kao što vjerojatno i znate, na Zemlji ima puno, a proizvode ga biljke i neke vrste bakterija. On, doduše, nije jedini plin u Zemljinoj atmosferi - njegov je udio samo 21 posto, a skoro sve ostalo je dušik. Zemljani koji koriste kisik udišu mješavinu plinova, a izdišu onaj dio koji im ne treba, objašnjava The Next Web.

Prebacimo li se uz svo ovo znanje na Mars gdje je atmosfera relativno rijetka (oko 1 posto Zemljine), situacija je prilično jasna. Razlog zbog kojeg Crveni planet nema jednako gustu atmosferu kao Zemlja nije zbog inaćenja znatiželjnim Zemljanima, nego zato jer ima manju masu i gravitaciju koje nisu dovoljno jake da te plinove spriječe od bijega u svemir.

Nadalje, dominantan plin na Marsu je ugljikov dioksid koji je otrovan za ljude kad ga se udiše u velikim koncentracijama. Na sreću, ugljikov dioksid zauzima svega 1 posto naše atmosfere, no na Marsu je njegov udio puno veći - 96 posto.

Ako biste na Marsu pokušali udisati zrak bez pomoći hermetički zatvorenog odijela, vrlo biste brzo umrli. Počeli biste se gušiti, a zbog niskog bi vam atmosferskog pritiska krv za to vrijeme jednostavno prokuhala. Mars je, tim rečeno, vrlo negostoljubiv planet i to ne samo zbog zraka. Na površini ima jako malo tekuće vode, a temperature su jako niske (po noći dosežu ledenih -73 Celzija).

ISTRAŽIVANJE SVEMIRA

Crveni planet ne prestaje fascinirati: Pogledajte deset neobičnih prirodnih pojava na Marsu

Pogledaj galeriju

Zemlja je, s druge strane, puna ekstremofila, organizama koji žive u vrlo negostoljubivim okružjima uz skoro ništa vode ili kisika. Tom logikom, čak i ako ne postoji život na Marsu, on je možda i bio prisutan kad je planet imao gušću atmosferu, više kisika, toplije temperature i osjetno više površinske vode.

Ovo je jedan od glavnih zadataka NASA-inog robota Perseverance - tražiti tragove drevnog marsovskog života. Robot će pretraživati marsovsko kamenje i pokušati otkriti fosile životinja koje su tamo nekad živjele - vjerojatno primitivne organizme poput mikroba.

Uradi-sam kisik

Jedan od sedam instrumenata na Perseveranceu je MOXIE, nevjerojatan uređaj koji sakuplja ugljikov dioksid iz marsovske atmosfere te ga pretvara u kisik. Ako MOXIE radi na način na koji se znansrvenici nadaju, astronauti budućnosti će na Marsu moći proizvoditi kisik te ga koristiti za sve od disanja do proizvodnje goriva za rakete.

  • +3
Mars Izvor: Profimedia / Autor: EUROPEAN SPACE AGENCY / Sciencephoto / Profimedia

No čak i uz pomoć tvornica kisika, Marsovom će se površinom i dalje morati šetati u hermetički zatvorenim skafanderima.