pomoć tehnologije

Od leteće bolnice do novih implatanata: Šest sjajnih medicinskih tech inovacija iz 2023.

12.12.2023 u 14:49

Bionic
Reading

Bilo da ste stručnjak, entuzijast ili jednostavno želite pravilno brinuti o svom zdravlju, sigurno će vas zanimati napredak medicinske tehnologije koja može učiniti naše živote lakšima i ljepšima

Kao što dobro znamo, nevjerojatan napredak medicine ne jamči jednak pristup svim skupinama, a previše je primjera gdje su tehnologije koje su dostupne jednima nedostupne drugima, bilo zbog nedostatka pristupa ili nedostatka komunikacije.

Od ključne je važnosti osigurati okruženja u kojima i znanost i znanstvenici mogu napredovati. Ali isto vrijedi i za osiguranje pristupa zdravstvenoj skrbi. Portal Mashable se pred kraj 2023. osvrnuo na neke inovacije.

Tehnologija videoigara pomogla je osobi da povrati govor

Vidjeli smo primjere u kojima su tehnologije tradicionalno povezane s kreativnim industrijama pronašle medicinsku primjenu. Na primjer, VR karta koja omogućava promatranje stanica raka na način na koji se to prije nije moglo.

Nedavno je tehnologija videoigara korištena kako bi se pomoglo ženi da vrati govor nakon moždanog udara. Softverska tvrtka za animaciju lica Speech Graphics surađivala je s UC San Francisco i UC Berkeley kako bi razvila sučelje između mozga i računala koje je uspješno prevelo ženine misli u govor, te čak uspjelo ponovno stvoriti njezine izraze lica pomoću digitalnog avatara.

Nosivi uređaji prate ljudsko zdravlje

Naša tijela neprestano proizvode zvukove koji nas obavještavaju o našem zdravlju - otkucaje srca, disanje ili probavu. Stoga se liječnici često oslanjaju na te zvukove kako bi pratili dobrobit svojih pacijenata. Problem s trenutnim metodama je taj što, iako zahtijevaju izravnu interakciju između liječnika i pacijenta, česti pregledi nisu uvijek mogući, a i nerijetko su vrlo skupi.

U pokušaju da istovremeno poboljšaju praćenje zdravlja i smanje potrebu za takvim terminima, istraživači sa Sveučilišta Northwestern razvili su minijaturne nosive uređaje koji mogu pratiti zdravlje pacijenta 'hvatajući' zvukove koje njihova tijela proizvode. Kada bežični uređaji otkriju bilo kakve promjene, prenose informacije zdravstvenim radnicima i njegovateljima putem tableta. Uređaj se pokazao uspješnim u pilot studijama, ali još uvijek nije spreman za komercijalnu upotrebu.

Novi implantat prati zdravlje presađenih organa u stvarnom vremenu

Novi implantat može pratiti zdravlje transplantiranih organa u stvarnom vremenu. Nevjerojatno tanak, uređaj se može postaviti izravno na transplantat kako bi se pratila različita stanja - poput promjena temperature - a rezulati se zatim bežično prenose na telefon ili tablet kako bi se upozorilo na bilo kakve promjene.

Implantat je do sada testiran na presađenom bubregu životinje i uspješno je signalizirao potencijalno odbacivanje organa tri tjedna ranije nego što bi to predvidjele prethodne metode. Rano otkrivanje odbacivanja organa može ne samo poboljšati dobrobit pacijenata, već i pomoći u očuvanju zdravlja doniranih organa, što zauzvrat može spasiti više života.

Pokrenuta prva svjetska digitalna klinika protiv menstrualnih bolova

Iako više od 80 posto žena izvješćuje o bolovima povezanim s njihovim menstrualnim ciklusima, mjesečnica i bol u zdjelici tradicionalno su nedovoljno proučavani i liječeni te prilično zanemarivani.

Kako bi se izborio s ovim jazom, startup za ginekološko zdravlje Daye pokrenuo je prvu svjetsku digitalnu kliniku protiv menstrualnih bolova. Startup nudi niz usluga, uključujući dijagnozu stanja, personalizirane planove liječenja i podršku stručnjaka.

Leteća bolnica

Gotovo 2,2 milijarde ljudi diljem svijeta ima oštećenje vida, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije. U otprilike polovici ovih slučajeva, oštećenje se moglo spriječiti.

Neprofitna organizacija za njegu očiju Orbis pokrenula je Flying Eye Hospital. Radi se o bivšem teretnom zrakoplovu opremljenom operacijskom dvoranom, učionicom i prostorijom za oporavak, kao i audiovizualnim sustavom koji uživo prenosi operacije u 3D-u i omogućuje simulaciju obuke u oftalmologiji.

Do sada je The Flying Eye Hospital pružala obuku praktičarima u više od 95 zemalja, a sada nudi online predavanja uživo i prijenose operacija na svojoj telemedicinskoj platformi Cybersight.

Grčka je učinila plaže dostupnijima osobama u invalidskim kolicima

Medicinska tehnologija ne mora izgledati poput sjajne naprave koja izlazi iz znanstveno-fantastičnog filma da bi imala utjecaj. Ponekad se tako jednostavna inovacija poput rampe može pokazati životnom. Ove je godine Grčka poduzela veliki korak kako bi svoje plaže učinila dostupnijima osobama s poteškoćama u kretanju.

Država je postavila ležaljke na solarni pogon pričvršćene na rampe na 150 svojih plaža. Stolice se mogu podešavati i njima se može upravljati pomoću daljinskog upravljača.

Inovacija dolazi s internetskom interaktivnom kartom koja pokazuje koje su plaže trenutno opremljene rampama, a neke čak nude snimke uživo koje emitiraju stanje na moru.