IZ EU FONDOVA

Novska dobiva moderan gaming centar vrijedan 60 milijuna eura

17.01.2024 u 13:38

Bionic
Reading

Centar gaming industrije u Novskoj počet će se graditi ove godine, a otvorenje se očekuje 2027., najavljeno je u srijedu na predstavljanju toga projekta vrijednog 60 milijuna eura, koji će biti prvi projekt financiran iz europskog Fonda za pravednu tranziciju

Centar za gaming industriju gradit će se u Poduzetničkoj zoni Grada Novske Pismo, na površini od osam hektara. Prostorom će dominirati arena za e-sport koja podsjeća na prizemljeni NLO s dvije i pol tisuće mjesta za gledatelje i prostor za odvijanje gaming natjecanja. Tu su i fakultet, sportska dvorana, bazen, studentski dom za 250 korisnika, akcelerator s VR studiom, inkubator s dvoranom za testiranje videoigara i drugi prateći sadržaji.

U budućem gaming centru provodit će se petogodišnji visokoobrazovni studij iz područja videoigara, te srednjoškolski program. Nositelj je projekta je Javna ustanova Regionalni koordinator Sisačko-moslavačke županije, a partneri ta županija, Razvojna agencija SIMORA i Grad Novska.

Projekt je javnosti prvi put predstavljen prije četiri godine. Sada su osigurani svi preduvjeti za početak gradnje. Projektiranje je završeno i ishodovane su dozvole za gradnju. Slijedi raspisivanje javnog natječaja za izgradnju kampusa, a početak radova očekuje se krajem ove godine.

Gradnja Centara nastavak je priče koja je u Novskoj počela 2018. otvaranje Poduzetničkog inkubatora Pismo, specijaliziranog i usmjerenog razvoju tvrtki iz područja videoigara.

'Novska je prepoznala priliku u brzorastućoj industriji video igara. Za taj iskorak trebalo je ludosti i hrabrosti. Uspjeli ste. Novska će prva imati ovakav centar za gaming industriju u Hrvatskoj i Europi. Prvi je to projekt koji će biti financiran iz novog Fonda za pravednu tranziciju', rekao je na predstavljanju ministar regionalnog razvoja i EU fondova Šime Erlić.

Ravnateljica Javne ustanove Regionalni koordinator SMŽ Andreja Šeperec, rekla je kako će centar postaviti nove standarde za studentske campuse.

Strateški projekt

Župan Sisačko - moslavačke županije (SMŽ) Ivan Celjak dodao je kako je gaming centar uvršten u strateški važne državne projekte i jedan je od najvažnijih projekata u SMŽ koji bi trebao doprinijeti  njezinoj revitalizaciji.

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić od početka je uključen u ovaj projekt, jer je tada bio gradonačelnik Novske. Izrazio je zadovoljstvo što je projekt donio živost u grad i što u Novsku dolaze mladi iz svih krajeva Hrvatske.

'Novska se promijenila i obogatila ovim projektom. Pokrenuto je gospodarstvo, primjetna je nova energija i polet te smo obogaćeni i kulturno, jer u grad doselilo puno mladih ljudi iz svih krajeva Hrvatske. Neki ostaju živjeti u Novskoj', rekla je gradonačelnica Novske Marija Kušmiš.