BOLJA BATERIJA, BOLJE SVE

Novi Surface Pro možda izgleda kao prethodnici, no izmijenjen je iz temelja

24.05.2017 u 10:58

Bionic
Reading

Na događanju u Kini Microsoft je otkrio nasljednika linije hibridnih računala Surface. Iako se očekivao naziv Surface Pro 5, u Redmondu su se odlučili na svojevrstan reset linije. Razlog za to je jednostavan - dok novi Surface Pro izgleda poput prethodnika, u njemu je preko 800 novih dijelova i izmjena koje ispunjavaju 99 posto unutrašnjosti ovog moćnog komada hardvera

Surface Pro za 2017. godinu donosi niz izmjena koje je teško vidjeti golim okom, naprosto zbog toga što je riječ o izmjenama u hardveru iznutra, no stavi li se pored starih izdanja, itekako se da primijetiti rafiniranje oblika i funkcija. Evo što sve korisnici mogu očekivati od noviteta iz Microsofta: 

  • izdanje s procesorom Intel Core i5 sada je izvedeno u potpunosti bez ventilatora
  • rad uređaja na jednom punjenju baterije poboljšan je za 50 posto, uz mogućnost 13,5 sati reprodukcije videa
  • kućište je zaobljenije i rafiniranih detalja (uz kamericu koja više nije jasno vidljiva u okviru)
  • dodaci Type Cover, koji donose fizičku tipkovnicu za tablet, sada su dostupni s tkaninom od alkantare
  • model Intel Core i7 donosi i grafičku jedinicu Intel Iris Plus
  • Kickstand je (opet) redizajniran i sada se može otvoriti do kuta od 165 stupnjeva
  • kasnije ove godine stižu modeli s 4G LTE podrškom (nano SIM i eSIM), bez vidljivih antena na kućištu
  • novi Surface Pen ima kašnjenje od svega 21 milisekundu te pruža 4096 razina pritiska za profesionalce.

Microsoft se posebno ponosi trajanjem baterije ovog 8,5 milimetara tankog uređaja. Uz poboljšanje baterije od 50 posto u odnosu na prethodnu generaciju, Surface Pro navodno može raditi 35 posto dulje od iPada Pro. Istovremeno, Microsoft je prvi put odlučio nazivati Surface Pro laptopom/prijenosnikom, a ne tabletom/hibridnim računalom. 

Introducing the new Surface Pro Autor: Microsoft

Iako se na uređaj osvrće kao na najsvestraniji prijenosnik, Microsoft voli napomenuti i kako je Surface Pro dva i pol puta snažniji od Surfacea Pro 3 te 1,7 puta snažniji od iPada Pro. U Redmondu ne kriju ni to da je Surface Pro namijenjen kreativcima, naglašavanjem da je uređaj moguće položiti na kut od 165 stupnjeva, u tzv. Studio Mod rada, gdje će crtači, pisci i drugi kreativci doći na svoje. 

Tomu bi definitivno mogla pomoći i nova, značajno poboljšana olovka koja će funkcionirati u nizu različitih programskih paketa: 

The new Microsoft Surface Pen Autor: Microsoft

Osnovni dio hardvera čini 12,3-inčni Pixel Sense zaslon razlučivosti 2736 puta 1824 piksela. Srce pete generacije Surfacea Pro čine Intelovi procesori sedme generacije: Core m3 7Y30, Core i5-7300U ili Core i7-7660U, upareni s 4GB, 8GB ili 16GB LPDDR3 radne memorije. 

Tu su još i 128, 256, 512 ili čak 1TB SSD pohrane, stereo zvučnici, kamerica Windows Hello od 5MP te stražnja kamerica od 8MP, USB 3.0 priključak pune veličine, Mini DisplayPort, čitač microSDXC kartica i dr.