RAT U UKRAJINI

Nova odluka: Facebook će u EU blokirati objave RT-a i Sputnika

01.03.2022 u 09:41

Bionic
Reading

Zuckerbergova kompanija je nakon gašenja dezinformacijskih profila i grupa na Facebooku odlučila stati na kraj objavama iz službenih ruskih medija. Na meti su se našli Russia Today i Sputnik

Meta je u cijeloj Europskoj uniji blokirala ruske državne medije RT i Sputnik. 'Ovo znači da stranice RT i Sputnik nisu vidljive na Facebooku i Instagramu ako ste u EU', objašnjava glasnogovornik Mete Andy Stone.

Nick Clegg, Metin novookrunjeni šef globalnih odnosa, objasnio je kako je kompanija 'zaprimila valik broj zahtjeva vlada unutar EU-a da poduzme dodatne korake u odnosu na državne medije u Rusiji.' Meta će zasad blokirati RT i Sputnik.

Ova je promjena samo jedna u nizu Metinih intervencija vezanih uz sukobe u Ukrajini. Clegg je rekao da je kompanija ograničila pristup 'nekolicini računa' u Ukrajini, uključujući 'onima koji pripadaju ruskim državnim medijima'.

  • +7
Rat u Ukrajini Izvor: Profimedia / Autor: Sergey BOBOK / AFP / Profimedia

Kompanija je također na platformi blokirala reklame koje objavljuju ruski državni mediji te je intervenirala u slučaju ruske dezinformacijske mreže. Rusija je kao odgovor djelomično blokirala pristup Facebooku dok je pristup Twitteru blokirala u cijelosti, zaključuje Verge.