MOGUĆE RJEŠENJE?

Neplodnost kod muškaraca: Koji su glavni uzroci i kako AI može pomoći

11.09.2023 u 15:41

Bionic
Reading

Neplodnost pogađa sedam posto muške populacije. Sada bi umjetna inteligencija (AI) mogla pomoći u rješavanju tog problema

Dr. Steven Vasilescu kaže da softver umjetne inteligencije koji su razvili on i njegov tim može uočiti spermu u uzorcima uzetih od neplodnih muškaraca 1000 puta brže od stručnog para očiju. 'Može izdvojiti potencijalno održivu spermu prije nego što čovjek uopće može obraditi ono što promatra', kaže.

Dr. Vasilescu je biomedicinski inženjer na Sveučilištu tehnologije Sydney (UTS) u Australiji i osnivač medicinske tvrtke NeoGenix Biosciences. Sustav koji su on i njegovi kolege razvili zove se SpermSearch.

Osmišljen je da bi pomogao muškarcima koji uopće nemaju sperme u ejakulatu – 10 posto neplodnih muškaraca – što je stanje poznato kao neopstruktivna azoospermija (NOA). Obično se u tim slučajevima mali dio testisa kirurški ukloni i odnese u laboratorij, a embriolog ručno traži zdravu spermu, piše BBC.

Igla u plastu sijena

Tkivo se razdvoji i pregleda pod mikroskopom. Ako se pronađu održivi spermiji, oni se mogu ekstrahirati i ubrizgati u jajnu stanicu. Ovaj proces, kaže dr. Vasilescu, može i s većim osobljem potrajati šest ili sedam sati, a usto postoji opasnost od zamora i nepreciznosti.

'Kada embriolog pogleda kroz mikroskop, ono što vidi je potpuni nered – zvjezdani pejzaž stanica', kaže on. 'Postoje krv i tkivo. U tome može biti samo 10 spermija, ali mogu postojati milijuni drugih stanica. To je igla u plastu sijena', kaže dr. Vasilescu.

Ističe da, nasuprot tome, SpermSearch može pronaći bilo koju zdravu spermu u nekoliko sekundi, čim se fotografije uzoraka učitaju u računalo. Kako bi postigli ovu brzinu, dr. Vasilescu i njegovi kolege uvježbali su AI da identificira spermu u tim složenim uzorcima tkiva pokazujući tisuće takvih slika.

U objavljenom znanstvenom radu biomedicinski inženjerski tim UTS-a rekao je da je na testu SpermSearch bio 1000 puta brži od iskusnog embriologa. Međutim on nije dizajniran tako da ih zamijeni, već da djeluje kao pomoćni alat.

Pad muške plodnosti i uzroci

Doktorica Sarah Martins da Silva kaže da je ključna takva brzina u pronalaženju bilo kakve sperme. 'Vrijeme je kritično. Ako imate nekoga tko je uzeo jajne stanice, a vi imate jajne stanice koje treba oploditi, postoji samo mali vremenski okvir u kojem to možemo učiniti. Ubrzavanje procesa bilo bi od velike prednosti', ustvrdila je.

S obzirom na to da se broj spermija upola smanjio u posljednja četiri desetljeća, neplodnost postaje sve veći problem. Čimbenici koji stoje iza pada muške plodnosti navodno uključuju sve od zagađenja i pušenja do loše prehrane, nedovoljno tjelovježbe i previše stresa.

Dr. Meurig Gallagher još je jedan akademik koji radi na pomoći muškarcima s problemima neplodnosti. Docent je u Centru za modeliranje sustava i kvantitativnu biomedicinu na Sveučilištu u Birminghamu, a njegova nova tehnika koristi softver za snimanje da bi pratila brzinu i djelovanje repova spermija.

'Promatranje repa daje uvid u zdravlje uzorka', kaže on. 'Male promjene mogu nam reći je li sperma pod stresom iz okoliša, pred ugibanjem ili reagira na biološki znak', pojasnio je.