RADIONICA

Naučite više o internetu stvari

02.12.2015 u 15:55

Bionic
Reading

Radionica Davora Jadrijevića pod nazivom 'The Internet of Things - IoT' bit će održana u subotu, 5. prosinca, s početkom u 16 sati u Radioninom labu na Krugama 48/2 u Zagrebu

Internet stvari je budućnost u kojoj će na internet biti spojeni svih upotrebni predmeti, prateći trend uvođenja 'pametnih' kuća bez potrebe za provlačenjem posebnih kablova.

IoT stremi umrežavanju svega, ne samo većih aparata kao što su TV, rolete, klima, grijanje i strojevi za pranje nego i najmanjih kao što su žarulje i prekidači. To je postalo moguće otkako su se pojavilitako jeftini i mali esp8266 moduli da ih je moguće ugraditi u bilo koji uređaj, a da mu se uopće ne poveća fizička dimenzija niti cijena.

Moduli esp8266 imaju Xtensa 32-bitnom CPU sličnom MIPS-u, par MB flash memorije i antenu. Postoji nezavisna podrška za Arduino core preko slobodnog softvera na githubu tako da modul može biti programiran iz Arduino okruženja i služiti kao i arduino, a usput i biti wifi internet client ili server.


Korištenjem razvojnih pločica nodemcu bit će pokazano kako se ti čipovi mogu u osnovnoj formi programirati i umrežiti. Za pripremu, preporučuje se da polaznici donesu svoje laptope s instaliranim arduino.cc te instaliraju arduino 1.6.5 i podršku za esp8266, koju mogu preuzeti ovdje.

Radionica će trajati od 16 do 19 sati, po potrebi i duže. Prijaviti se možete na e-mail radiona.org@gmail.com. do 3. prosinca u ponoć. Napišite nekoliko rečenica o sebi te navedite razloge prijave. Maksimalan broj polaznika je osam.

Kotizacija je za članove Radione i nezaposlene besplatna; za sve ostale 50 kuna.

Davor Jadrijević Emard, diplomirani inženjer elektrotehnike i magistar fizike, bavi se egzotičnom tehnologijom i prati uradi-sam projekte kojima se prenamjenjuju uređaji iz svijeta standardne tehnologije zato da bi domišljatošću mogli poslužiti u neke druge, nove svrhe.

Unatrag nekoliko godina bavi se Teslinim bežičnim prijenosom energije, koji je više puta izveo ili predstavio u javnosti pred inozemnom i domaćom publikom. Voditelj niza radionica, izlaže i djeluje u okviru Radioninog umjetničkog i edukativnog programa.