CRVENI PLANET

Na koga vas podsjeća? NASA je na Marsu otkrila još jednu neobičnu formaciju

27.01.2023 u 11:49

Bionic
Reading

Masivnu formaciju koja podsjeća na medvjeđe lice u prosincu je uspio snimiti NASA-in Mars Reconnaissance Orbiter

Premda smo skoro sigurni da na Marsu nema medvjeda, nitko ne kaže da ne postoje formacije stijena koje podsjećaju na jednog. NASA-in Mars Reconnaissance Orbiter snimio je pogled na površinu sigurno će mnogima uzrokovati pareidoliju, ljudsku tendenciju uočavanja prepoznatljivih objekata u neobičnim oblicima. U ovom slučaju - glave crtanog medvjeda.

ASTRONOMIJA

[FOTO] Ove neobične zvijezde razvijaju maštu i izazivaju koncepte moderne znanosti

Pogledaj galeriju

Sveučilište u Arizoni operira HiRise kameru na MRO-u te je 'medvjeda' objavila ove srijede. Snimka je, s druge strane, snimljena još u prosincu.

Samo 'lice' je, tim rečeno, puno veće od prosječnog medvjeda - promjer mu je oko 2.000 metara, piše Cnet.

'Na slici vidimo urušenu strukturu u obliku slova V koje podsjeća na nos, dva kratera koji izgledaju kao oči i okrugli uzorak frakture u obliku glave', pišu iz HiRisea. 'Okrugli uzorak frakture možda je nastao zbog slegnjivanja tla preko zakopanog kratera'. Nos je možda nastao utjecajem viulkana, što znači da je materijal taložen preko kratera zapravo lava ili blato.

HiRise je vrlo 'talentiran' po pitanju pronalaženja 'lica' Marsu. Pronašao je smajlija, kuhara iz Muppet Showa i - Eda Asnera. Medvjeđe lice, tim rečeno, ne bi trebalo iznenaditi baš nikoga.