NOVE OPTUŽBE

Musk pobjesnio nakon medijskih napisa o napadu robota na radnika u Teslinoj tvornici

28.12.2023 u 12:09

Bionic
Reading

Svjetski mediji u srijedu su izvijestili o incidentu iz 2021. godine u Teslinoj tvornici Giga Texas, kada je robot u kvaru - koji je nenamjerno, zbog ljudske greške, ostao uključen - ozlijedio tamošnjeg inženjera, zarivši mu metalne kandže u leđa i lijevu ruku

The Information je prošlog mjeseca objavio detalje o spomenutom incidentu, koji se dogodio u dijelu pogona tvornice u kojem se sastavljaju šasije vozila. Prema tom izvoru, dva svjedoka su izjavila da je inženjer pokretao ažuriranje softvera na robotima u kvaru, no treći koji je slučajno ostao uključen detektirao je pokret, zgrabio radnika, priklještio ga uza zid te mu zario metalne kandže u leđa i lijevu ruku.

Inženjer se naposljetku uspio izvući nakon što je drugi radnik pritisnuo gumb za hitno zaustavljanje, te je pao niz žlijeb dizajniran za skupljanje starog željeza. Svjedoci su također rekli da su za inženjerom ostali krvavi tragovi.

Nije dugo trebalo čekati na reakciju izvršnog direktora Tesle Elona Muska koji je odbacio medijske izvještaje o 'napadu' robota Teslinoj tvornici u Teksasu, piše Business Insider.

'Zaista je sramotno da mediji izvlače ozljedu od prije dvije godine uzrokovanu robotičkom rukom tvrtke Kuka (koja se nalazi u svim tvornicama) i impliciraju da je sada to zbog Optimusa', napisao je Musk u komentaru na X-u u srijedu, odgovarajući korisniku koji je podijelio izvještaj Daily Maila o incidentu s robotom u tvornici prije dvije godine.

Musk je ljutit zbog načina na koji je Daily Mail predstavio priču, jer su u članku koristili fotografiju Teslinog humanoidnog robota Optimusa, a ne robotičku ruku Kuka koja je bila uključena u incident iz 2021.

Muskova obrana Optimusa nije iznenađenje s obzirom da od tog robota ima velika očekivanja. Kad ga je predstavio prošle godine, Musk je ustvrdio da bi ekonomija mogla postati 'kvazi-beskrajna' ako bi Optimus roboti bili sposobni za ručni rad. 'Ovo znači budućnost izobilja. Budućnost u kojoj nema siromaštva, gdje možete imati sve što želite u smislu proizvoda i usluga', rekao je tada Musk.

Međutim, pritužbe na sigurnost već dugo prate Tesline tvornice. Godine 2020., regulatori u Kaliforniji rekli su da im je Tesla poslala nepotpune izvještaje o ozljedama u tvornici. I to ne samo u SAD-u. U travnju su kineski inspektori izjavili da žele kazniti tvrtku zbog sigurnosnih slabosti. U listopadu je Tesla odbacio tvrdnje njemačkog sindikata i medijskih kuća da berlinska Gigfactory nema odgovarajuće sigurnosne mjere.