AMBICIOZAN PLAN

Meta planira izgraditi opću umjetnu inteligenciju i podijeliti je – sa svima

19.01.2024 u 13:37

Bionic
Reading

Kako bi mogla ostvariti ovaj cilj, Meta planira do kraja godine nabaviti oko 350 tisuća Nvidijinih procesora za umjetnu inteligenciju

Glavni izvršni direktor tvrtke Meta Platforms Mark Zuckerberg objavio je kako planira izgraditi vlastitu opću umjetnu inteligenciju.

Riječ je o vrsti umjetne inteligencije koja zadovoljava ili nadmašuje ljudsku inteligenciju u gotovo svim područjima. Nakon što je izrade, u Meti ju planiraju učiniti dostupnom razvojnim programerima.

U videu objavljenom na Metinoj društvenoj mreži Threads Zuckerberg je rekao kako izgradnja najbolje umjetne inteligencije za chatbotove, kreatore i tvrtke zahtijeva više napretka u umjetnoj inteligenciji u svim segmentima. Stoga je opća umjetna inteligencija nužan idući korak.

Kako bi mogla ostvariti ovaj cilj, Meta planira do kraja godine nabaviti oko 350 tisuća Nvidijinih procesora za umjetnu inteligenciju. Također će povećati i spojiti svoje dvije velike istraživačke grupe za umjetnu inteligenciju - FAIR i GenAI.

Zaokret od metaverzuma?

Zuckerberg vjeruje kako je Metina vizija za umjetnu inteligenciju povezana s onom za metaverzum. 'Do kraja desetljeća puno će ljudi razgovarati s umjetnom inteligencijom često tijekom dana koristeći pametne naočale poput onih koje gradimo s Ray Ban Meta', prognozirao je.

Metine najnovije Ray Ban naočale pokretane su umjetnom inteligencijom i omogućuju korisnicima telefoniranje, slanje poruka i snimanje videa bez korištenja ruku. Ipak, ovaj je potez na određeni način odmak od potpunog fokusa na na metaverzum, što je Zuckerberg dosad zagovarao.

Velike tehnološke tvrtke, uključujući Microsoft, Google i Amazon, nastavljaju dijeliti nove alate i vizije usred obnovljene i pojačane utrke u 'naoružanju' oko umjetne inteligencije.

Pojedini tehnološki skeptici zabrinuti zbog štete koju bi te velike tvrtke i novi igrači kao što je OpenAI mogli nanijeti neopreznim puštanjem svojih proizvoda na tržište.

Početkom godine Zuckerberg je najavio stvaranje nove grupacije za proizvode na najvišoj razini u Meti, kako bi potaknuo brži razvoj alata za umjetnu inteligenciju.

Od tada je Meta izdala alate i informacije čiji je cilj pomoći korisnicima u razumijevanju kako umjetna inteligencija utječe na ono što vide u njezinim aplikacijama, piše CNN.