3D ISPISI

Meta kupila još jednu tvrtku, okreću se tehnologiji budućnosti

03.01.2023 u 11:13

Bionic
Reading

Meta – matična tvrtka koja stoji iza Facebooka, WhatsAppa i Instagrama – prije nekoliko je dana objavila akviziciju Luxexcela, belgijsko-nizozemske tvrtke specijalizirane za proizvodnju 3D printanih leća

Detalji akvizicije nisu poznati, a iz Mete su tek kratko poručili: 'Uzbuđeni smo što se Luxexcel tim pridružio Meti, produbljujući postojeće partnerstvo između dviju kompanija'.

Osnovan 2009. godine, Luxexcel se na tržištu prometnuo kao tvrtka za razvoj dioptrijskih leća za naočale putem tehnologije 3D printanja. Sad su se usmjerili na pametne leće koje se mogu printati s integriranom tehnologijom poput LCD-a i holografskog filma. Ovo nije prvi da te dvije tvrtke surađuju; već su zajedno radili na projektu proširene stvarnosti Aria. Riječ je o naočalama koje mogu snimati video i audio zapise korisnika dok prate njihov vid u stvarnom vremenu i podatke o njihovoj lokaciji.

Godina 2022. obilježena je brojnim konsolidacijama, posebice kroz partnerstva ili spajanja igrača u 3D printanju. Pretpostavlja se da će tehnologija omogućiti Meti da dizajnira snažnije naočale za proširenu stvarnost, idealne za poznati metaverzum koji je zamislio Mark Zuckerberg. Metina najnovija akvizicija Luxecela predstavlja važan strateški korak za tržište, što je dodatan znak da su tvrtke sve više zainteresirane za 3D tehnologije i prouzvodnju AR naočala. Meta time dobiva uporište u sektoru 3D ispisa, a također jasno namjerava razviti svoju ponudu pametnih naočala zahvaljujući toj akviziciji, piše 3dnatives.

  • +11
Mark Zuckerberg Izvor: Profimedia / Autor: Chris Ratcliffe / PA Images / Profimedia

Usto je, podsjetimo, u rujnu 2021. Meta predstavila Ray-Ban Stories, pametne naočale koje mogu snimati fotografije i videozapise ili upućivati glasovne pozive bez upotrebe ruku, koristeći Meta platforme kao što su WhatsApp i Facebook.  Prilikom izgradnje svojih AR i VR proizvoda, Metina korporativna strategija bila je preuzimanje manjih tvrtki koje grade vrhunsku tehnologiju u tom području. Čak i Metine glavne slušalice, Quest, potječu od njezine akvizicije Oculusa 2014. godine. Tvrtku su naposljetku implementirali u svoj odjel Reality Labs. Meta je ranije preuzela VR tvrtku Within, ali još nisu dobili odobrenje regulatora kako bi dovršili akviziciju.