PROFIL poduzetnika

Ljubitelj skupocjenih slika koji je s Rusima odletio u svemir: Tko je osebujni japanski milijarder Yusaku Maezawa

09.12.2021 u 22:33

Bionic
Reading

Poduzetnik, svjetski putnik i zaljubljenik u umjetnine iz Japana nekad je svirao u punk rock bendu, prodavao CD-ove putem interneta, a u srijedu je u izabranom društvu doletio do Međunarodne svemirske postaje

Japanski milijarder Yusaku Maezawa, njegov pomoćnik i filmski producent Yozo Hirano te kozmonaut Aleksandar Misurkin, koji je upravljao brodom, stigli su na ISS u 17.11 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Raketa Sojuz pristala je na orbitalnu stanicu u 14.40 sati, šest sati nakon polijetanja s ruskog kozmodroma Bajkonura u Kazahstanu.

'San postaje stvarnost', napisao je u srijedu ujutro na Twitteru Maezawa. Boravak dvojice svemirskih turista u orbitalnoj stanici snimat će Hirano za Maezawin kanal na YouTubeu. Milijarder je rekao da u svemiru mora obaviti sto zadataka.

Kozmonaut Aleksandar Misurkin planira pak održati 'prijateljski' turnir u badmintonu u bestežinskom stanju sa svojim kolegama. Prije njih, 1990. je na sovjetskoj svemirskoj stanici Mir boravio japanski novinar.

Sektor privatnih svemirskih letova, veoma unosan, u zamahu je nakon nedavnog ulaska u utrku kompanija američkog milijardera Elona Muska (SpaceX) i Jeffa Bezosa (Blue Origin) te Britanca Richarda Bransona (Virgin Galactic). Nakon desetljetne stanke let u srijedu označava povratak Roskozmosa u utrku dok rusku svemirsku industriju potkopavaju korupcijske afere te tehničke i financijske teškoće.

Tko je Yusaku Maezawa?

Maezawa je u Japanu poznat kao ljubitelj umjetnosti i kolekcionar, ali i kao vrlo uspješan poduzetnik. Zahvaljujući biznisu, nalazi se među dvadesetak najimućnijih Japanaca, a neto vrijednost mu ovih dana iznosi nešto manje od dvije milijarde dolara.

Yusaku Maezawa rođen je u gradu Kamagaja u blizini Tokija. U srednjoj školi bio je bubnjar u punk rock bendu Switch Style te je tada objavio mini album. Nakon srednje škole odselio se za tadašnjom djevojkom u Sjedinjene Američke Države odbijajući tako slijediti tradicionalan put prema zaposlenju nakon fakulteta. U SAD-u je počeo kupovati i skupljati CD-ove i ploče omiljenih bendova, a kad se sredinom devedesetih vratio u Japan, upravo mu je ta kolekcija poslužila kao osnova za prvi poduzetnički pothvat – katalošku prodaju uvoznih ploča i CD-a poštom.

Nekoliko godina kasnije osnovao je kompaniju Start Today, proširio ponudu i prebacio poslovanje online. Njegov je bend u to vrijeme također potpisao ugovor s izdavačkom kućom BMG Japan i objavio prvi pravi album. Start Today je pretvoren u dioničko društvo 2000. godine, a tad se u ponudi tvrtke našla i odjeća, što će Maezawu u konačnici dovesti do statusa milijardera.

Početkom pretprošlog desetljeća Maezawa je svoju glazbenu karijeru stavio u mirovanje i posvetio se biznisu. Start Today 2004. pokrenuo je posebnu internetsku stranicu i brend Zozotown posvećen isključivo prodaji odjeće. Šest godina kasnije dionice kompanije izlistane su u nižoj kotaciji Tokijske burze, a od 2012. nalaze se u najvišem tržišnom segmentu. Maezawa je na međunarodnoj sceni do prije nekoliko godina bio najpoznatiji kao kolekcionar umjetnina.

Ljubitelj skupih slika

Samo za neimenovanu sliku Jean-Michela Basquiata tom prilikom platio je 57,2 milijuna dolara, a lani je za još jedno Basquiatovo djelo dao čak 110,5 milijuna.

Rekordne iznose za djela pokojnog američkog umjetnika Maezawa je opravdao idejom da prikuplja umjetnine za buduću galeriju koju namjerava otvoriti u rodnom gradu, a one će u međuvremenu biti na posudbi u drugim muzejima.