PROČITAJTE PRIJE SHOPPINGA

Kupujete mini PC? Evo na što trebate paziti

10.09.2015 u 06:49

Bionic
Reading

Osobna računala postaju sve manja. Tražite li novo stolno računalo, ne škodi uzeti u obzir i nove serije mini PC-ja umjesto velike 'kante'. No, oprez. Iako nude veliku snagu u kompaktnom pakiranju, evo što trebate uzeti u obzir prilikom kupovine

Jesu li spremna za akciju?
Mini PC-ji dolaze u dva osnovna oblika: ogoljena i spremna za akciju. U oba slučaja obično imaju wi-fi, Bluetooth, USB i tome slično predinstalirano.

S ogoljenima ćete dobiti kućište, matičnu ploču i procesor. Trebat ćete dokupiti i instalirati čvrsti disk i RAM. U pravilu su znatno jeftinija od spremnih za akciju, a i zgodna su ako želite sami određivati barem dio konfiguracije vašeg računala.

Spremna za akciju dolaze s ugrađenim čvrstim diskom i RAM-om, kao i operativnim sustavom po vašem izboru. Možete ih odmah upogoniti.


Nema tipkovnice, miša i monitora
Sve navedeno morat ćete zasebno nabaviti, kao i zvučnike te druge periferne uređaje. Naravno, ukoliko ih već imate, možete ih spojiti ukoliko su kompatibilni s vašim novim uređajem.

Mini PC ima samo mini-HDMI izlaz. Provjerite ima li model kojeg želite kupiti kabel mini-HDMI/HDMI. Ako nema, morat ćete ga kupiti. Ukoliko monitor nema ulaz ta HDMI, trebat ćete i konverter HDMI/DVI.

Kupujete li novi monitor, potražite neki koji je VESA kompatibilan.

Tipkovnice i miševi dolaze u obzir ako podržavaju USB ili Bluetooth. Kupujete li ih, potonje je bolja opcija jer oslobađa USB za druge namjene.

Što se može, a što ne može nadograditi?
Mogućnosti nadogradnje su prilično ograničene, zato što matična ploča zbog veličine nema puno utora za različite dijelove, kao ni prostora za njih. Zato, primjerice, ne možete nadograditi procesor bez lemljenja i drugog prčkanja po unutrašnjosti računala, što će poništiti jamstvo. Više se isplati kupiti iduću generaciju.

Što se može nadograditi bez problema? RAM i čvrsti disk.

Postoje i iznimke koje su u potpunosti modularne, poput Acerovog Revo Builda. No, one su zasad rijetkost.


Laptop, a ne desktop RAM
Mini-PC-ji podržavaju samo RAM memoriju namijenjenu laptopima, koja je manja i obično nešto skuplja. Prije no što kupite RAM, provjerite koliko slotova DIMM ima. Većina mini PC-ja dolazi s dva, ali ima i onih koji podržavaju samo jedan.

Čvrsti diskovi: M.2 vs 2.5″
Mini PC-ji obično podržavaju jednu od dvije veličine čvrstih diskova: M.2 i 2,5-inčne. Prvi nude flash memoriju, drugi fleksibilnost odabira (SSD ili HDD).

M.2 je nova inačica nekadašnjih diskova mSATA. Ovi SSD-ovi su znatno dulji i uži od standardnih diskova te vrste, od kojih su često brži. U velikoj mjeri liče na RAM pločice.

2,5-inčni diskovi su jeftiniji i nude veći kapacitet. SSD-ovi ovog formata obično su brži od HDD-ova, ali HDD-ovi mogu pohraniti daleko više podataka.

Procesori: Intel vs AMD
Mini PC-ji koriste iste procesore kao i laptopi. Kako trajanje baterije ne predstavlja problem, manja potrošnja nije toliko važna. AMD-ova novija serija čipova Radeon pokazala se boljom od Intelovih kad je grafika u pitanju, dok im je cijena približno ista. Za većinu svakodnevnih poslova i Intel će poslužiti sasvim dobro.

Ne računajte na igranje
Novi AMD-ovi procesori jesu bolji kad se radi u igranju, ali mini PC-ji kao strojevi za igranje ne briljiraju. Čak i ako su prilično moćni, imat će poteškoća s novijim igrama. Naravno, ako igrate ponekad i visoke rezolucije vam nisu naročito bitne, mini PC će odraditi posao kako treba.

Imaju li Windows? Ili Linux?
Provjerite što stroj koji kupujete može vrtjeti i ima predinstalirano. Neki mini PC-ji će doći s Windowsima, neki će tek imati podršku za njih. Imajte na umu kako nije jednostavno nadograditi mini PC na Windows 10 - morat ćete prvo instalirati Windows 7/8.x (za što već imate izvorni ključ), pa tek onda desetku

Ova će računala dobro raditi i s Linuxom, pa razmislite i o toj opciji.

Provjerite veličinu i možete li ga prikačiti
Kako su mali i kompaktni, mini PC-je moguće je prikačiti na monitor ili televizor. Provjerite stane li između uređaja na koji ga želite prikačiti i zida (ili druge prepreke), kao i može li ga se uglaviti u ploču za montiranje. Opet, čarobni izraz je: VESA kompatibilan (i za monitor i za mini PC).

Više:Make Use Of