IFA 2015

Ono što Google ne može, Acer (izgleda) može

Bionic
Reading

Među prvima koji su iskoristili Intelove procesore Skylake i izlazak Windowsa 10 je Acer, u kojem su se primarno usredotočili na uređaje za igranje. No prije toga reći ćemo par riječi o dva zanimljiva gadgeta

Titula za jedan od najkul gadgeta koje smo dosad imali prilike vidjeti na IFA-i ide mini PC-ju Revo Build.

Riječ je o računalu koje slažete onako kako je Google zamislio projekt Ara - od različitih modula koje birate i slažete po vlastitim potrebama i željama poput lego-kockica.

Zasad su u ponudi blokovi s čvrstim diskovima kapaciteta 500 GB/1 TB, powerbankom, dockom za bežično punjenje, zvučnikom, projektorom, grafičkom karticom i mikrofonom. U Aceru tvrde kako će dodatne blokove osmišljavati temeljem zahtjeva korisnika.


Zanimljiv je uređaj i Jade Primo, pametni telefon koji u Aceru nazivaju džepnim PC-jem. Smartfon SAMOLED zaslona dijagonale 5,5 inča (13,9 cm) vrti Windows 10 Mobile, ali s dodatkom Continuuma, značajke koja može otkriti koju vrstu Windows uređaja koristite te konfigurirati operativni sustav u skladu s tim.

U paketu s Continuumom dolaze monitor, dock, tipkovnica i bežični miš. Pokreće ga procesor Snapdragon 801, a ima i 21-megapikselnu kameru straga te osmomegapikselnu sprijeda.

Stolna računala G6 i G3 iz serije Predator imaju prepoznatljivo kućište koje, uz najnovije Intelove procesore, krije podršku za do 64 GB DDR4 RAM-a i niz Nvidijinih grafičkih kartica iz serije Ge Force.

Iz obitelji Predator su i dva nova laptopa, od 15 inča i 17-inčnom izdanju (38,1 i 43,1 centimetar), s procesorima Skylake i7, DDR4 RAM-om i grafičkom karticom GTX 980.

Tijekom prezentacije posebno su naglašeni sustavi rashlađivanja (zajedno mogu rashladiti računalo i za do 20 posto više) koji uključuju dedicirana softverska rješenja, novi ventilator Aero Blade (s najtanjim metalnim lopaticama na svijetu: 0,1 milimetar) i mogućnost zamjene optičkog diska s trećim ventilatorom.

Manji laptop u prodaju kreće tijekom listopada po početnoj cijeni od 1.499 dolara, dok je veći skuplji za sto dolara.


Acer je također predstavio i dva monitora XB1 (27 i 28 inča, odnosno 68,5 i 78,1 cm) te ultraširoki Z35. Oba XB1 nude Nvidijinu tehnologiju G-sync i rezolucije do 4K. Z35 uz to ima još i omjer 21:9. Na tržište će također u listopadu, po cijeni od 1.199 dolara. Početna cijena za XB1 je 799 dolara.

Ali to nije sve! Razvili su i tablet računalo s Androidom, laserski projektor te - pametni telefon. U tabletu je Intelov Atom Core x7, zaslon mu je razlučivosti 1.920 puta 1.200 piksela.


U smartfon Predator 6 ugrađen je procesor s 10 (da, deset!) jezgara i četiri GB RAM-a te kamera s 21 megapikselom, a mogao bi i poslužiti kao kontroler zahvaljujući ugrađenoj haptičkoj povratnoj sprezi.

Prikazan je i niz prijenosnika kojima se Acer namjerava ubaciti u tržišnu utakmicu tijekom sezone povratka u školu i blagdanske krajem godine, kao što su Switch (10, 11 i 12), R11 i drugi.