RAČUNALNE POTEŠKOĆE

Koronavirus u Engleskoj: Skoro 16.000 zaraženih nestalo iz statistike, razlog je - Microsoft Excel

06.10.2020 u 12:13

Bionic
Reading

Prema najnovijim izvješćima, ured za vođenje statistike borbe protiv koronavirusa u Engleskoj nije uspio upisati 15.841 pozitivnih rezultata testiranja na koronavirus i to zbog ograničene veličine datoteke poznatog programa

Engleski stručnjaci imaju tehničkih problema sa statistikom. Lokalnim stručnjacima nije pošlo za rukom registrirati preko 16.000 potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom, a razlog je greška u Microsoft Excelu. Velik broj izvora, uključujući Guardian, Sky News i The Daily Mail tvde da je uzrok tablica u Excelu u koju su se upisivali potvrđeni slučajevi te koja je došla do maksimalne veličine te jednostavno zanemarila ostatak unesenih podataka.

Državna agencija koja pomaže nadgledati borbu protiv pandemije, PHE (Public Health England), tvrdi da je u listama zbog greške izostavljeno oko 15.841 slučajeva, no nije navela o čemu se točno radi.

'Inicijalna istraga pokazuje da je dio datoteka s pozitivnim rezultatima testiranja premašio maksimalnu veličinu datoteke te da se nisu mogli prebaciti u centralni sustav zato jer nisu mogle proći' rekao je Leo Kelion, glasnogovornik PHE-a BBC-u. Informacija o računalnoj grešci povećava već prisutne tenzije vezane uz potencijalni nadolazeći lockdown. Podsjećamo, u subotu je u Engleskoj zabilježeno 12.782 nova slučaja zaraze, dok je u nedjelju taj broj skočio na 22.961.

The 15,841 'nestalih' slučajeva izvoro su zabilježeni 25. rujna i 2. listopada. Svi koji su bili pozitivni na Covid-19 nalaze se u bazama ministarstva zdravstva, no odsutnost iz nacionalne baze podataka znači da ljudi koji su s njima stupili u kontakt nisu bili obavješteni. Riječ je o grešci koja je pomogla širenju virusa, s obzirom da se dio pojedinaca izloženih virusu možda uspio zaraziti.

Prema izvješću Guardiana i Sky Newsa, grešku je uzrokovalo unešenje podataka iz više izvora u obliku CSV datoteka, odnosno učitavanjem istih u Excel. Popularni softver za tablice ima ograničenje redova - 65.536 u starijim verzijama i 1,048,576 redova u novijim. Ne zna se koju je verziju koristio liječnik koji je unosio statistiku, no poznato je da je došlo do maksimalnog broja redova. Nakon što su drugi djelatnici PHE-a pokušali unijeti svoju listu ugroženih osoba, naišli su na blokadu.

Rješenje u obliku nekoliko manjih datoteka riješilo je problem, a PHE tvrdi da će lista ugroženih osoba biti retroaktivno ažurirana.