POSRNULI PODUZETNIK

John McAfee uhićen u Španjolskoj, optužen za utaju poreza

06.10.2020 u 10:14

Bionic
Reading

Tvorac poznatog antivirusa i trenutno vrlo vokalan zagovornik kriptovaluta uhićen je u Španjolskoj, a prijeti mu izručenje SAD-u

John McAfee, legendarnog tvorca jednog od najpoznatijih antivirusa na svijetu i, prema Vergeu, gorljivog zagovornika kriptovaluta, američko Ministarstvo prava (Department of Justice, skraćeno DOJ) optužuje za neplaćanje poreza. McAfee je, prema najnovijem izvješću, uhićen u Španjolskoj te ga čeka izručenje u SAD.

McAfee već neko vrijeme živi na rubu zakona, premda je vrlo teško razaznati koje su optužbe opravdane, a koje lažne. Posrnuli stručnjak za cyber sigurnost kandidirao se za predsjednika 2020. kao predstavnik Libertarijanske stranke te tvrdi da je 'u izgonu' nakon što su ga optužili da 'koristi kriptovalute u kriminalnim radnjama protiv SAD-a' u siječnju 2019. U istom videu tvrdi da nije osam godina platio porez te da ga je CIA pokušala uloviti u srpnju 2019. kada je na Twitteru objavio fotografiju gdje stoji na jahti sa oružjem u ruci, dio male avanture koja je završila uhićenjem u Dominikanskoj Republici.

Optužba koju je izdalo ministarstvo (PDF) optužuje McAfeeja za izbjegavanje plaćanja poreza na više načina, uključujući i korištenje lažnog imena - preusmjeravao je uplate na razne bankovne račune, portfelje kriprovaluta, nekretnine, jahtu i neimenovana vozila. McAfee je također optužen za namjerno zanemarivanje slanja prijava za povrat poreza od 2014. do 2018. Ako ga osude, čeka ga do pet godina u zatvoru za svaki pokušaj izbjegavanja plaćanja poreza i po godinu dana za svaku neposlanu prijavu povrata poreza.

McAfee, posrnuli programer i ekscentrik glavna je tema dokumentarca iz 2016. u kojem je navodno platio ubojici da smakne susjeda dok je živio u Belizeu u studenom 2012. Intel, koji je u jednom razdoblju bio vlasnik kompanije McAfee rekao je da će maknuti ime zato jer se povezuje sa Johnom McAfeejem. Kompanija je 2017. izašla iz Intela te je zadržala svoje izvorno ime.