informacije i dezinformacije

Koliko vam tvitova treba poslati da biste shvatili da vas trolaju? Znanost je pronašla i taj odgovor

13.08.2020 u 10:16

Bionic
Reading

Algoritam je uspio razlikovati trolanja od postova američkog predsjednika Donalda Trumpa koji su provokativni i potencijalno vode u zabludu, ali nisu osmišljeni kako bi sakrili njihovu svrhu

Njemački istraživač razvio je nove algoritme koji mogu prepoznati trolanje nakon 50 poruka. Prethodne studije identificirale su ključne značajke tvita, poput vremena, hashtagova i zemljopisnog položaja, ali ovaj put tema istraživanja biio je jezik tvita i čega su identificirani prepoznatljivi obrasci ponovljenih riječi koje se mogu upotrijebiti za prepoznavanje trolova.

Ovakvim pristupom algoritam je uspio razlikovati trolanja od postova američkog predsjednika Donalda Trumpa, za koje autor kaže da su provokativni i potencijalno vode u zabludu, ali nisu osmišljeni kako bi sakrili njihovu svrhu. Pokazali su i da njihova tehnika može biti korisna u borbi protiv internetskih kampanja kojima je cilj širenje dezinformacija.

Uzimajući u obzir karakteristične obrasce ponavljanja, pokazalo se da je potrebno 50 tvitova kako bi se otkrilo trolanje. Sergej Monakhov sa Sveučilišta Friedricha Schillera u njemačkom gradu Jeni ta je otkrića objavio u časopisu PLOS ONE.

Trolane internetske poruke imaju za cilj prikriveno postizanje određene svrhe. Poznat je slučaj iz 2018. kad je 13 ruskih državljana optuženo je da su koristili lažne profile kako bi ometali američke predsjedničke izbore putem postova na društvenim medijima. Dok su prethodna istraživanja istraživala razlikovne karakteristike trolanih tvitova, malo je studija istraživalo jezične značajke samih tvitova.

Monakhov je zauzeo sociolingvistički pristup i usredotočio se na ideju da trolovi imaju ograničen broj poruka za prenošenje, ali to moraju učiniti više puta i s dovoljno raznolikih formulacija i tema kako bi zavarali čitatelje.

Koristeći biblioteku ruskih trolova i originalnih tvitova američkih kongresnika, Monakhov je pokazao da ograničenja, specifična za trolanje, rezultiraju prepoznatljivim obrascima ponavljanih fraza i riječi koje se razlikuju od obrazaca koji se vide u porukama ljudi s imenom i prezmenom.

Ova nova strategija za brzo prepoznavanje trolova mogla bi pomoći u borbi protiv hibridnog informativnog rata i očuvanju slobode govora, vjeruje Monakhov.

'Mada je trolanje prepuno ponavljajućih poruka, njihova je glavna karakteristika anomalična raspodjela ponavljanih riječi i parova riječi. Koristeći omjer njihovih udjela kao kvantitativnu mjeru, potrebno je samo 50 tvitova za prepoznavanje računa iza kojih stoje internetski trolovi', zaključio je Monakhov.