trebalo im je

NASA napokon može pristupiti materijalima prikupljenima s asteroida Bennu

15.01.2024 u 10:32

Bionic
Reading

NASA je zbog tvrdoglavih zatvarača provela tri mjeseca mozgajući kako sigurno otvoriti spremnik uzoraka koje je dostavio OSIRIS-REx

Mnogi su mislili da će grabljenje lopatice tla s dalekog svemirskog kamena i povratak tog uzorka na Zemlju biti najtežio dio misije prikupljanja uzoraka asteroida. No čini se da je najveći problem otvoriti spremnik s uzorkom jednom kad stigne kući.

Trebalo im je malo više od tri mjeseca, ali stručnjaci iz NASA-e kažu da su konačno uklonili dva zaglavljena spoja koji su sprječavali pristup većini materijala prikupljenog s asteroida Bennu. Podsjetimo, letjelica OSIRIS-REx ostavila je uzorak 24. rujna prije nego što je krenula proučavati drugi asteroid, Apophis.

Iako je NASA u početku uspjela prikupiti nekoliko desetaka grama materijala koji je pronađen s vanjske strane Touch-and-Go-Sample Acquisition Mechanisma (TAGSAM), njegov unutarnji sadržaj ostao je zaključan zbog problema s dva od 35 pričvršćivača koji su posudu držali zatvorenom.

TAGSAM je smješten u posebnom pretincu kako bi se spriječila kontaminacija uzorka, s time da su u njemu dozvoljeni samo određeni alati. Nijedan od postojećih alata nije uspio ukloniti tvrdoglave pričvršćivače s glave TAGSAM-a, pa je tim morao razviti nove.

Osim izazova dizajna ograničenog na materijale odobrene za zaštitu znanstvene vrijednosti uzorka asteroida, ovi novi alati također su trebali funkcionirati unutar usko ograničenog prostora pretinca za rukavice, ograničavajući njihovu visinu, težinu i potencijalnog pomicanja pri korištenju', rekla je dr. Nicole Lunning, kustosica OSIRIS-REx-a.

Sada kada je poklopac TAGSAM-a oslobođen, tim može krenuti naprijed s rastavljanjem spremnika, što znači da ćemo uskoro moći vidjeti što je unutra. NASA-ina preliminarna procjena prašine i kamenja izvan TAGSAM-a pronašla je dokaze o ugljiku i vodi, izvještava Engadget.