PRAVNE I FINANCIJSKE NEPRAVILNOSTI

Jovanović otkrio zašto je smijenio Sirovatku

14.03.2013 u 15:32

Bionic
Reading

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović sinoć je objavio da je predložio razrješenje ravnatelja Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) Gorana Sirovatke zbog niza nepravilnosti koje su otkrivene u radu te institucije, a danas je dao naslutiti o kakvim je nepravilnostima riječ

Riječ je o redovnom upravnom nadzoru kakvi se provode i na sveučilištima i u agencijama, rekao je Jovanović i dodao: 'U slučaju Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja na temelju stručnog nadzora utvrđen je čitav niz propusta temeljem kojih ja kao ministar imam obvezu u skladu sa zakonom o ustanovama zatražiti od Upravnog vijeća da, ukoliko su ti prekršaji takvi da su bitno ugrozili poslovanje Nacionalnog centra, pokrene postupak razrješenja ravnatelja', rekao je Jovanović.

Na inzistiranje novinara pojasnio je da je nepravilnosti bilo u 'načinu rada, poštivanju pravnih propisa, poštivanju pravnih akata, financijskom poslovanju i javnim nabavama'. MZOS će zbog toga, rekao je, zatražiti dodatni nadzor ministarstva financija i ministarstva gospodarstva.

'Prije odluke o razrješenju ravnatelja Upravno vijeće je dužno dati ravnatelju mogućnost da se očituje o nepravilnostima. Taj postupak sada traje. Nakon što se ravnatelj očituje o nađenim nepravilnostima Upravno vijeće će donijeti odluku. Ni na koji način niti jedan posao koji NCVVO radi neće biti doveden u pitanje jer on normalno funkcionira pa će pripreme za državnu maturu i sama matura, uvjeren sam, biti provedene u najboljem redu. No ovu priliku koristim da istaknem da nalazi koji su nađeni u ovom upravnom nadzoru nemaju nikakve veze s prošlogodišnjom državnom maturom, niti se ravnatelja pokušava smijeniti jer već postoji zamjena koja da on bude razriješen. Dakle, radi se o redovitom upravnom nadzoru u kojem je pronađen čitav niz nepravilnosti zbog kojih ja kao ministar imam odgovornost', objasnio je ministar.

Ravnatelj Sirovatka ni jučer ni danas nije odgovarao na telefonske pozive. Poručio je samo da će njegov iskaz dobiti Upravno vijeće centra.