ISTRAŽIVANJE SVEMIRA

Izgledaju fantastično: Pogledajte ogromne kanjone na Marsu

12.10.2023 u 14:04

Bionic
Reading

Europska svemirska agencija (ESA) objavila je video koji vizualizira dio Noctis Labyrinthusa na Marsu, ogromnog sustava dubokih dolina koji se proteže na oko 1.190 kilometara, otprilike koliko i Italija

Prelet - koji koristi slike prikupljene iz osam orbita koje je napravila ESA-ina svemirska letjelica Mars Express i njena stereo kamera visoke rezolucije (HSRC), prikazuje krajolik koji se dramatično razlikuje od drugih dijelova Marsa, poput mnogo ravnijeg kratera Jezero, gdje trenutno NASA-in rover Perseverance traži znakove drevnog života mikroba.

Između ostalog, vidljivi su grabeni, dijelovi kore koji su se slegli u odnosu na okolinu. Kanjoni i doline koje možete vidjeti široki su do 30 kilometara i duboki šest kilometara.

Izvor: Društvene mreže / Autor: ESA

Ove značajke rezultat su intenzivne vulkanske aktivnosti u obližnjoj regiji Tharsis, koja je prouzročila izdizanje velikih područja Marsove kore, zbog čega su postala istegnuta i tektonski napregnuta, dovodeći do njezinog stanjivanja, rasjeda i spuštanja. Najviši platoi prikazani u videu pokazuju izvornu razinu površine prije nego što su pojedini komadi otpali.

Na mnogim mjestima mogu se vidjeti gigantska klizišta koja prekrivaju padine i dna doline, dok druge padine doline pokazuju velika polja dina stvorena pijeskom koji marsovski vjetrovi otpuhuju prema dolje i uzbrdo.

ESA-ina svemirska letjelica Mars Express kruži oko Crvenog planeta posljednjih 20 godina. Obavila je dosad ogroman broj zadataka, koji uključuju snimanje njegove površine, mapiranje minerala i analizu atmosfere. Također je zavirila ispod njegove kore i ispituje kako različiti fenomeni međusobno djeluju u okolišu Marsa.

Za izradu vizualizacije prikazane u videu, ESA je kombinirala slike iz Mars Expressa s topografskim podacima iz digitalnog modela terena, piše Digital Trends.