NASILJE NA INTERNETU

Happy slapping, grooming, flaming, vamping... Znate li što znače ovi pojmovi?

26.09.2023 u 18:34

Bionic
Reading

Iako je donio brojne prednosti i dobrobiti, internet krije i mračnu stranu; ovisno o tome na koji način i za što ga koristimo. Kako djeca sve više vremena provode u virtualnom svijetu, tako raste i broj slučajeva elektroničkog nasilja, čije posljedice mogu biti teške i dugotrajne

Jedan od najistaknutijih rizika je nasilje među djecom putem interneta i mobilnog telefona, odnosno cyberbullying. Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević preklani je izvijestila o tome da je svako četvrto dijete u Hrvatskoj žrtva takvog oblika nasilja.

Izdvojili smo definicije neprihvatljivih i/ili potencijalno rizičnih oblika ponašanja u virtualnom okruženju, a koje su pripremili Agencija za elektroničke medije i UNICEF.

  • Catfishing je otvaranje lažnih profila na internetu, putem kojih napadač navodi drugu osobu na ljubavnu/intimnu vezu.
  • Cyber denigration (elektroničko klevetanje) je širenje i objavljivanje glasina o nekome, čime se može naštetiti ugledu te osobe.
  • Cyber grooming je proces u kojem odrasla osoba upoznaje dijete na internetu, zbližava se s njim i stječe njegovo povjerenje ('mamljenje') s ciljem seksualnog zlostavljanja.
  • Cyber hondria je pretraživanje (guglanje) vlastitih uočenih simptoma s ciljem postavljanja dijagnoze bolesti te iskazivanje nepovjerenja u liječnike.
  • Elektroničko razotkrivanje (outing) je otkrivanje tajni, dijeljenje osjetljivih, neugodnih privatnih informacija i fotografija koje je osoba prikupila tijekom druženja i intimne ili prijateljske veze sa žrtvom.
  • Flaming je namjerno slanje agresivnih, uvredljivih i neprimjerenih poruka s ciljem poticanja online svađe i nasilja.
  • Fraping je nasilan upad 'prijatelja' na društvenim mrežama na nečije profile, s kojih 'u ulozi vlasnika profila' šalje neugodne poruke drugima.
  • Happy slapping je napad grupe na pojedinca, a navedeno se nasilje snima (mobitelom ili kamerom) te se kasnije ta snimka objavljuje na internetu.
  • Hikikomori je potpuna socijalna izolacija osobe (primjerice zatvaranje u sobu, izostanak iz škole / s posla) kao posljedica pretjerane upotrebe interneta (najčešće igranja mrežnih igara).
  • Impersonation je krađa identiteta, krađa lozinki ili lažno predstavljanje, nakon čega se materijali prosljeđuju, čime se žrtva dovede u opasnost ili se šteti njezinom ugledu.
  • Isključivanje/ostracizam je kada djecu vršnjaci namjerno isključuju iz online grupa ili brišu s popisa prijatelja.
  • Malware su zlonamjerni programi koji mogu ugroziti računalo.
  • Phishing je prevara koja korisnika navodi na otkrivanje korisničkog imena i lozinke te njihovo upisivanje na krivotvorenoj internetskoj stranici.
  • Sexting predstavlja kovanicu od dvije engleske riječi, sex (seks) i texting (dopisivanje), dok se u hrvatskom jeziku u posljednje vrijeme znaju koristiti termini 'sekstanje' ili 'sekstiranje'. Postoji velik broj (međusobno sličnih) definicija i određenja, ali treba zapamtiti da sexting uključuje slanje ili primanje ili prosljeđivanje seksualno sugestivnih ili eksplicitnih sadržaja u obliku (osobnih ili tuđih) slika ili fotografija, poruka (SMS poruke, e-poruke ili instant poruke) ili videomaterijala.

Odvija se digitalno, putem pametnog telefona ili računala (društvenih mreža, aplikacija). Iako se sekstanje najčešće događa među osobama koje se poznaju (partnerski, prijateljski, romantični, vršnjački, poznanički odnosi), povremeno budu uključene i nepoznate osobe, a materijali dođu i do njih. Ono može biti dobrovoljno, ali i pod pritiskom drugih. Sexting može voditi u sextortion.

  • Sextortion predstavlja prijetnju osobe koja posjeduje seksualno provokativne materijale ili intimne informacije o drugoj osobi da će, primjerice, objaviti te materijale ili ih širiti te ju ucjenjuje ako žrtva ne udovolji zahtjevima, poput uključivanja u daljnje seksualne aktivnosti, usluge, nova snimanja ili sekstanje, novac ili dr.

Sextortion ne čine samo 'nepoznate osobe koje su slučajno došle do tuđih materijala', već se u značajnom broju slučajeva radi o poznanicima (iz realnog ili virtualnog svijeta), prijateljima, osobama koje nam se sviđaju, sadašnjim i bivšim ljubavnim partnerima.

  • Spam je neželjena elektronička pošta, najčešće u obliku reklama i lažnih oglasa, a može biti opasna ako sadržava virus koji otvaranjem poruke može naštetiti računalu.
  • Trolling je namjerno širenje neprimjerenih komentara o slučajno odabranoj osobi s ciljem izazivanja sukoba.
  • Vamping je kada osoba ostaje budna do kasno u noć radi dugotrajnog bivanja u virtualnom okruženju (društvene mreže, mrežne igre) te nije u mogućnosti funkcionalno izvršavati uobičajene obaveze (primjerice u školi).