ogranak anonymousa

Hakeri srušili 21 stranicu u Japanu, razlog je ispuštanje radioaktivne vode u ocean

14.08.2023 u 10:28

Bionic
Reading

Tvrdeći da su povezani s Anonymousima, hakeri koji su izvršili udar na 21 web stranicu u Japanu navode žele više javne rasprave o planovima za ispuštanje radioaktivne vode iz nuklearne elektrane u Fukushimi

Japansko nuklearno regulatorno tijelo prošlog je mjeseca dalo odobrenje operateru elektrane Tokyo Electric Power da počne ispuštati vodu – za koju Japan i Međunarodna agencija za atomsku energiju kažu da je sigurna, ali obližnje zemlje strahuju da bi mogla kontaminirati hranu.

Subjekti koji koriste ime i ikonografiju Anonymous (EUTNAIOA) tvrde da su proveli cyber prosvjede protiv japanske vlade zbog radnji povezanih s ispuštanjem otpadnih voda iz nuklearne elektrane Fukushima Daini.

U operaciji nazvanoj ‘Tango Down’, The Anonymous Italia Collective tvrdi da je napao 21 vladinu i drugu web stranicu povezanu s postrojenjem u Fukushimi, u kojem su 2011. neslavno oštećene tri jezgre reaktora nakon što su potres i tsunami onesposobili sigurnosne sustave.

Neke od organizacija na meti Anonymous Italia uključuju japansko Ministarstvo okoliša, tvrtku Atomic Power Company, japansko Društvo za atomsku energiju, regulatorno tijelo za nuklearnu energiju, Agenciju za znanost i tehnologiju te tranice bivšeg premijera Fumia Kishidue.

Iako su sve stranice u trenutku pisanja ovog teksta bile dostupne, haktivisti (hakeri + aktivisti) EUTNAIOA su na Twitteru pokazali niz snimaka zaslona i poveznica na alate za nadzor web stranica koji potvrđuju prekide.

Napadi slijede nakon odluke Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) iz srpnja da dopusti ispuštanje milijun tona pročišćene otpadne vode Fukushime, počevši od ovog mjeseca.

Voda je prisutna jer postrojenje u Fukushimi stvara oko 100 kubičnih metara otpadne vode dnevno kako bi se reaktor ohladio. Na taj način voda se izlaže 64 radioaktivna elementa čiji poluživot varira od zanemarivih pa sve do 5000 godina, kao što je slučaj s ugljikom-14.

Vode se tretiraju naprednim sustavom za obradu tekućina (ALPS) za koji organizacija odgovorna za upravljanje nuklearnom elektranom, Tokyo Electric Power Company (TEPCO), kaže da uklanja 62 od 64 radionuklida, ostavljajući samo ugljik-14 i tricij.

TEPCO je tvrdio da količina tricija iznosi 1.500 bekerela po litri, a što je količina koju je japanska vlada postavila kao maksimalnu dozvoljenu koncentraciju za ispuštanje.

Ta jedinica radioaktivnosti je jedna sedmina količine označene kao maksimalna za prikladnu vodu za piće kako je odredila Svjetska zdravstvena organizacija. U međuvremenu, sadržaj ugljika-14 u vodi trenutno iznosi dva posto gornje granice dopuštene propisima.

  • +9
Nuklearna elektrana Fukushima 2014. godine Izvor: Profimedia / Autor: jn1 / Zuma Press / Profimedia

Pročišćena voda se skladišti u spremnicima na lokaciji, ali te posude imaju ograničen kapacitet. Otuda želja da se ispusti i razrijedi tekućina odvođenjem cjevovodima kilometar u more sljedećih 30 do 40 godina.

Koliko god se voda činila sigurnom, EUTNAIOA citira nuklearnog inženjera Hiroakija Koidea i ističe da ‘razrjeđivanje jednostavno znači širenje onečišćenja na veliko područje’, dovodeći život u moru i one koji ga konzumiraju u opasnost.

Japanski plan pumpanja dovoljan je da stručnjaci u Hong Kongu savjetuju testiranje plodova mora prije konzumiranja. Japanski susjed Južna Koreja rekla je da će provoditi inspekcije plodova mora iz Japana 100 dana.

Prema haktivistima, japanska vlada i TEPCO donijeli su odluku o ispuštanju radioaktivnih voda u ocean ‘bez odgovarajućeg uključivanja lokalnih zajednica i odgovarajuće međunarodne javne rasprave’.

Grupa priznaje da su vlada i TEPCO svoju odluku donijeli na temelju savjeta međunarodnih znanstvenika. Međutim, također su ustvrdili da se svi u akademskoj zajednici ne slažu da je plan siguran.

Operativci EUTNAIOA-e također su optužili japansku vladu za propagandnu kampanju korištenjem umjetne inteligencije za pretraživanje društvenih medija u potrazi za sadržajem koji je kritičan prema njezinom planu i guranju vlastitog narativa da je ispuštanje otpadnih voda sigurno.

Haktivisti su također tvrdili da je osoblju Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) nuđen mito kako bi se umanjile razine radioaktivnih tvari prisutnih u uzorcima – tvrdnje koje su IAEA i japanska vlada porekle, donosi The Register.