TRAJU PREGOVORI

Google i Universal Music licencirat će ljudske glasove za umjetnu inteligenciju?

14.08.2023 u 11:18

Bionic
Reading

Google želi omogućiti korištenje glasova pjevačica i pjevača pri izradi glazbe korištenjem umjetne inteligencije. Nije jasno hoće li i umjetnici zaraditi od prihoda od licenci

Google i Universal Music Group (UMG) navodno dogovaraju partnerstvo za licenciranje glasova umjetnika za glazbu generiranu umjetnom inteligencijom.

Kako piše Financial Times, u izradi je sporazum prema kojem bi Google diskografskoj kući plaćao ogromne naknade za licenciranje kako bi korisnici mogli upotrijebiti umjetnu inteligenciju za stvaranje novih pjesama s glasovima i melodijama glazbenika.

Pregovori su u ranoj fazi, ali cilj je 'razviti alat za obožavatelje koji će legitimno stvarati pjesme i platiti vlasnicima autorskih prava za to'. Umjetnici će moći birati žele li se uključiti u to ili ne.

Google o glazbenom alatu temeljenom na umjetnoj inteligenciji također pregovara i s Warner Musicom.

Prvo osuda, sad pregovori

Porast zvučnih deepfakeova u kombinaciji s generativnom umjetnom inteligencijom zabrinjava glazbenu industriju, kako zbog kršenja autorskih prava i intelektualnog vlasništva, tako i zbog moguće štete po ugled.

Ranije ove godine uvjerljiva deepfake pjesme koju je generirala umjetna inteligencija s Drakeom i The Weekndom postala je viralna zbog rekreacije njihovih glasova i glazbenog stila bez njihovog pristanka.

Pjesma je ubrzo povučena sa streaming platformi kao što su YouTube, Spotify i Apple Music zbog kršenja autorskih prava.

U to je vrijeme UMG, koji zastupa Drakea, osudio deepfake, rekavši kako takve pjesme 'pokazuju zašto platforme imaju temeljnu pravnu i etičku odgovornost spriječiti korištenje svojih usluga na načine koji štete umjetnicima'.

Čini se kako u UMG-u sad pokušavaju stvoriti način kako legalno koristiti djela umjetnika koje zastupa. Nije jasno kako bi takav sporazum zaštitio njihov ugled, kao ni hoće li i umjetnici zaraditi od prihoda od licenci.

Tek jedan u nizu problema

Drake i drugi glazbenici izjasnili su se protiv upotrebe umjetne inteligencije za rekreaciju svojih glasova. Ali neki glazbenici, poput pjevačice Grimes, prihvaćaju korištenje generativne umjetne inteligencije kao načina suradnje s obožavateljima, dopuštajući ljudima da koriste njezin glas i podijele tantijeme.

Ugovori o licenciranju poput ovog riješili bi pravni problem pjesama generiranih umjetnom inteligencijom, ali daleko od toga da bi bili riješeni svi problemi oko intelektualnog vlasništva koje stvara nagli uspon generativne umjetne inteligencije.

Autorica Jane Friedman nedavno je na Amazonu otkrila nekoliko knjiga lažno napisanih pod njezinim imenom za koje se vjeruje da ih je generirala umjetna inteligencija.

Aktualni štrajk SAG-AFTRA-e djelomično je potaknut prijedlogom studija da se koriste slike glumaca u pozadini koje je generirala umjetna inteligencija, piše Mashable.