INTERNET IZ ZRAKA

Facebook će pojačati testiranja svoje bespilotne letjelice Aquila

06.03.2017 u 06:54

Bionic
Reading

Dok se Google (ili radije, Alphabet) odlučio na gašenje svog projekta Titan namijenjenog širenju interneta bespilotnim letjelicama, u Facebooku su odlučili igrati suprotnu igru - pojačati napore u razvoju i izvoditi više testova mjesečno

Glava inženjeringa i infrastrukture u Facebooku, Jay Parikh, iskoristio je ovogodišnji Mobile World Congress te u intervjuu za Bloomberg izjavio kako će letjelica Aquila, koja se 'u potpuno uspješnom' testu srušila, uskoro odrađivati više letova mjesečno. 

'Naučili smo mnogo iz podataka, načina na koji se letjelica upravlja, kako skreće, kao i trajanja baterije. Svi sustavi su funkcionirali bolje od planiranog, no moramo početi letjeti češće i redovito', rekao je Parikh. 

Facebookova letjelica koja bi jednog dana mogla osigurati pristup internetu nedostupnim mjestima ima raspon krila od 43 metra i mase je 408 kilograma, a pogone je četiri električna motora. Facebook vjeruje da bi niz ovakvih letjelica visoko na nebu mogao osigurati pristup internetu krajevima gdje nema dovoljno infrastrukture, a iako se razvija već neko vrijeme, u ovom IT divu navode kako je sve još uvijek u povojima. 

U prilog tome svakako je i 'strukturalni raspad' letjelice pri dovršetku testnog leta, o kojem je ranije bilo riječi. Bilo kako bilo, Facebookov projekt nastavlja dalje punim tempom, a Parikh navodi kako razmatraju i više testnih poligona. Aquila bi se tako uskoro mogla otisnuti i van Arizone, a u godinama koje slijede postat će jasno hoće li Facebookov plan širenja interneta na ovaj način i upaliti.

Prvi let letjelice Aquila Autor: Facebook