FANTASTIKA

Evo što se desi kada ples susretne visoku tehnologiju, rezultat je impresivan!

02.04.2017 u 09:08

Bionic
Reading

Novi sustav za mapiranje toliko je brz da može pratiti plesača u pokretu. Rezultat je, očekivano, vrlo psihodeličan

Ova kombinacija mapiranja lica i videoprojekcije prilično je nadrealna. Ona funkcionira na taj način da pretvori ljudsko lice u digitalno platno. Nakon što se munja pojavila na licu Lady Gage tijekom posvete Davidu Bowieju tijekom prošlogodišnjih Grammyja, tehnika mapiranja projekcije postala je poznata najširoj publici. Studio koji je radio na tom performansu napravio je vizualni eksperiment Inori kako bi demonstrirao preciznost novog sustava.

Nobumichi Asai, kreativni direktor japanskog vizualnog studija W0W je medijski umjetnik poznat po eksperimentiranju s mapiranjem lica i videoprojekcijama. Prije nekoliko godina stvorio je Omote i proicirao virtualnu šminku na lice modela. Paralelno s porastom popularnosti videa na internetu, dobio je molbu da ponovi efekt tijekom performansa Lady Gage na posveti Davidu Bowieju. Ono što je učinilo ovaj nastup zbilja posebnim je to što je umjesto projekcijskog sustava u kontroliranom okružju (studiju) lice pjevačice bilo je mapirano i transformirano pred gledateljima.

Inori Izvor: Društvene mreže / Autor: nobumichi asai

Da bi napravili Inori (što na japanskom znači 'molitva') Asai Studio radio je s TOKYO, višestruko nagrađivanom japanskom produkcijskom kompanijom. Kolaboratori su donijeli posebni superbrzi projektor koji je napravio laboratorij Ishikawa Watanbea na Sveučilištu u Tokyju kako bi stvorili sustav koji bi pratio korak s brzim plesnim nastupom.

Da bi naglasili umjetnički potencijal ovog sustava, kolaboratori su pozvali AyaBambi, poznati japanski plesni duo koji je putovao s Madonnom i pozirao za Alexandra Wanga. Tehnička posada kombinirala je performans projektora koji oslikava brzinom od 1.000 sličica u sekundi s 3D mapiranjem za bolju mjeru 2D očitavanja koje ima kašnjenje od manje od deset milisekundi kako bi pratili kretnje lica i ruku AyaBambija.

Kako je nastao Inori Izvor: Društvene mreže / Autor: nobumichi asai

Najraširenija metoda projekcijskog mapiranja ima velikih problema s praćenjem osnovnih kretnji, a sustav napravljen za Inori prati kompleksne plesne pokrete i otvara vizualne mogućnosti za niz maštovitih performansa.