KORISTAN ALAT

Evo kako ćete zaštititi djecu koristeći Windows 8

22.09.2014 u 07:58

Bionic
Reading

Internet nudi svijet ogromnih mogućnosti, ali i bezbrojnih rizika, naročito za djecu. Evo nekoliko alata koji vam mogu pomoći da ih zaštitite ako koristite Windows 8

Taj operativni sustav ima ugrađen alat za roditeljski nadzor Family Safety, koji omogućuje praćenje i kontrolu aktivnosti korisnika uređaja. Možete vidjeti kojim web odredištima, aplikacijama i igrama pristupa svaki od njih, blokirati neprimjerene sadržaje te ograničiti vrijeme provedeno na uređaju.

Dobro je napraviti zaseban račun za svakog tko koristi računalo, zato što je tako lakše filtrirati aktivnosti i prilagoditi postavke. Administratorske ovlasti zadržite za sebe i zaštitite ih lozinkom.


Prije no što se upustite u stvaranje računa, porazgovarajte s djetetom i objasnite mu/joj što ćete napraviti i zašto. Ako ćete nadzirati i pratiti što rade bez njihovog znanja, to začas može stvoriti probleme. Stoga je bolje reći im, jasno i otvoreno.

Kako bi napravili korisnički račun za dijete, otvorite PC Settings i potom kategoriju User. Ponudit će vam opciju dodavanja novog korisnika. Označite kako je riječ o računu namijenjenom djetetu.

Posjetite web odredište namijenjeno alatu Family Safety. Ulogirajte se s podacima za vaš Microsoftov korisnički račun. Naći ćete se na stranici sa sažetim pregledom svih korisnika i nadzornom pločom za upravljanje.

Moguće je koristiti Family Safety i bez Microsoftovog korisničkog računa, no tada postavke neće biti sinkronizirane na ostalim uređajima.

Do alata Family Safety možete doći i preko Control Panela. Otvorite ga i kliknite na User Accounts and Family Safety, kako bi došli do pregleda korisnika i postavki.

Jedina postavka koja je odmah uključena je izvješće o aktivnostima. Na raspolaganju još imate mogućnost odabira dana i vremena kada računalo može biti korišteno, odabir igara i aplikacija kojima korisnik ima pristup te filtriranje sadržaja na webu.

Filtriranje možete nadzirati pomoću pet različitih predodređenih razina. Na najstrožoj pristup je moguć samo odobrenim web odredištima, dok će ostale omogućiti pristup raznim sadržajima (web odredištima za djecu, društvenim mrežama, e-pošti i drugima) ili vas samo upozoriti kad netko pokušava pristupiti sadržajima namijenjenim samo odraslim osobama.


Izvješće o aktivnostima prati sve što dijete kao korisnik na računalu radi. Dobivat ćete redovno e-mailom sažetke o posjećenim web odredištima, korištenim programima, upitima unešenim u tražilicu i ukupnom vremenu provedenom na uređaju.

Pojedinosti o svemu navedenom možete pogledati na upravljačkoj ploči za Family Safety, gdje ćete naći i podatke o najpopularnijim web odredištima i eventualno blokiranim stranicama. Svaku možete pojedinačno odobriti, a djeca mogu i zatražiti odobrenej za pristup stranici za koju smatraju kako je bezrazložno blokirana. Alat prati i preuzimanja iz trgovine aplikacijama online Windows Store.

Ako vam Family Safety nije dovoljan, postoje drugi programi koje možete instalirati i koristiti, kao što su Net Nanny i AVG Family Safety (Roditeljski nadzor u Hrvatskoj). Većinu ćete morati platiti, često na godišnjoj razini. Prednost im je to što imaju i aplikacije za pametne telefone, a neki od njih (poput AVG Family Safety) mogu pratiti programe za chat i društvene mreže.

Za koji god se alat odlučili, pripazite svakako da se dijete ne dokopa lozinke za račun s administratorskim pristupom i onemogući ga. Provjerite je li ga lako deinstalirati ili zaustaviti pomoću Task Managera. Imajte na umu da bi mogli pokušati zaobići ga i tako što će vratiti sustav na tvorničke postavke.

Izvor:Make Use Of