HOLOGRAMSKE TURNEJE

Elvis nije prvi: Umjetna inteligencija vratila je u život i ove glazbenike

05.01.2024 u 14:18

Bionic
Reading

Obožavatelji Elvisa Presleyja koji nisu uspjeli otići na njegov koncert dok je bio živ imat će, zahvaljujući virtualnoj stvarnosti, krajem godine priliku vidjeti izvedbu kralja rock'n'rolla. Show 'Elvis Evolution' koristit će umjetnu inteligenciju, holografsku projekciju, proširenu stvarnost i živi teatar kako bi se ponovo stvorili događaji iz Elvisova života i njegova glazba, priopćila je Layered Reality, kompanija iz industrije zabave koja ga razvija

Elvis Presley, odnosno njegov AI prikaz koji kreće na turneju u studenom ove godine, nije prva holografska izvedba, a ni zadnja. Mnogim legendarnim glazbenicima koji su nas (prerano) napustili umjetna inteligencija omogućila je da se 'vrate u život' i krenu na svjetske turneje.

To se ne odnosi samo na koncerte, već i na albume. Podsjetimo, lani u studenom objavljena je zadnja pjesma Beatlesa 'Now And Then', koju je izvorno napisao i otpjevao John Lennon, a kasnije razvili njegovi kolege iz benda – uključujući pokojnog Georgea Harrisona. Pjesmu su sir Paul McCartney i sir Ringo Starr dovršili desetljećima nakon što je napravljena početna snimka.

Zahvaljujući umjetnoj inteligenciji izdvojen je Lennonov vokal sa stare snimke i tako se ponovno virtualno okupila popularna četvorka.

Dvojica živih Beatlesa završila su 'Now And Then' prošle godine u Capital studiju u Los Angelesu, a u snimku su ubacili električnu i akustičnu gitaru Georgea Harrisona sa snimke nastale 1995. godine. Paul i Ringo dodali su svoje dionice na basu, klaviru i bubnjevima.

Hologramske turneje postaju sve veći hit, donoseći na pozornice i pod svjetla reflektora pjevačke zvijezde koje više nisu s nama. Takvi nastupi i turneje temelje se na tzv. Pepperovom duhu, tehnici iz 19. stoljeća koju je izumio Britanac John Henry Pepper.

Uz pomoć ogledala i svjetala umetnutih pod određenim kutom nastaju optičke iluzije, a efekti holograma mogu stvoriti realističnu sliku osobe na pozornici. Danas se uz to upotrebljavaju videosnimke te se pomoću tehnike snimanja pokreta i računalne tehnologije koriste za projektiranje dotične osobe na pozornici.

ABBA

Hologramski koncert legendarne švedske grupe ABBA započinje (pravim) članom benda Bennyjem Anderssonom te on govori publici: 'Ovo sam stvarno ja. Samo izgledam vrlo dobro za svoje godine.'

Hologramski koncert 'ABBA Voyage' izvode digitalni avatari članova benda.

Taj 90-minutni show, koji se održava u Londonu i donosi zaradu od 1,6 milijuna funti tjedno, vodi gledatelje na turneju uz hitove benda iz 70-ih.

Osim što je koncert oduševio stare i nove obožavatelje, 77-godišnji Andersson rekao je da je glavna prednost turneje to što 'može biti na pozornici dok je zapravo u isto vrijeme doma i šeće se s psima'.

Tupac Shakur

Američki reper Tupac Shakur ubijen je u pucnjavi iz automobila 1996. godine, stoga su oni koji su prisustvovali Coachelli 2012. bili zapanjeni kad su vidjeli kako se vraća u život na nastupu sa Snoop Doggom i Dr. Dreom.

Spomenuta holografska izvedba bila je prva te vrste. Producentska tvrtka stvorila je sliku repera spajajući njegove snimke i pokrete te koristeći umjetnu inteligenciju za njegovu interakciju na pozornici s kolegama izvođačima.

Roy Orbison

Uz Abbu, jedna od najuspješnijih hologramskih turneja ona je Roya Orbisona. Pjevač, koji je umro prije 35 godina, u prosjeku je prodao 1800 mjesta za svaki nastup na turneji 2018.

Orbisonov hologram pjevao je i trčkarao po pozornici, komunicirajući s publikom uživo, dok su mu se na sceni pridružili stvarni glazbenici.

Whitney Houston

Baš kao one u stvarnosti, čak i holografske zvijezde mogu doživjeti tragičnu 'smrt' – kada je predstavljena hologramska verzija Whitney Houston, njezina obitelj zaključila je da ne nalikuje dovoljno toj zvijezdi. Virtualna replika legendarne pjevačice kritizirana je zbog mlitavih ruku i neobičnih pokreta, a otkazan joj je i 'nastup' u 'The Voiceu'.

Unatoč otkazivanju, 'održala' je turneju 'Evening with Whitney' u Europi i SAD-u.

The Rolling Stones

Mnoge druge starije zvijezde, koje su srećom još uvijek s nama, razmišljaju o hologramima - a među njima su i legendarni rokeri Rolling Stones.

Gitarist Keith Richards rekao je da će se to 'sigurno dogoditi', a pjevač Mick Jagger otišao je korak dalje, sugerirajući da bi posthumna turneja omogućila izvođenje njihove ostavštine.

Kiss

Nedavno je američki rock bend Kiss zaključio svoju oproštajnu turneju 'The End of the Road' u slavnom Madison Square Gardenu u New Yorku. No i dalje se neće u potpunosti povući - nastavit će, naime, kao virtualni bend, prvi takav u SAD-u.

Tijekom bisa, trenutna postava benda - osnivači Paul Stanley i Gene Simmons, kao i gitarist Tommy Thayer i bubnjar Eric Singer - napustila je pozornicu, nakon čega su otkriveni njihovi digitalni avatari. Prva pjesma koju je virtualni Kiss izveo bio je njihov veliki hit iz 90-ih 'God Gave Rock And Roll To You'.

Nova tehnologija omogućuje Kissu da nastavi svoje nasljeđe, i to zauvijek. Bend bi tako mogao održati koncert u tri grada u istoj noći na tri kontinenta. Kako bi izradili svoje digitalne avatare - u kojima su prikazani kao svojevrsni superheroji - rokeri su nastupili u odijelima za snimanje pokreta. Eksperimentiranje ovom vrstom tehnologije postalo je sve češće u određenim dijelovima glazbene industrije.