POČELI SU DRUGAČIJE

Jeste li znali da je jedan od globalnih tech lidera u početku prodavao – rezance?

10.03.2024 u 08:23

Bionic
Reading

Nisu svi tehnološki divovi počeli tako što su se bavili tehnologijom. Neki su zapravo imali prilično drukčiju priču

Većina velikih tehnoloških kompanija, poput Facebooka, Amazona, Applea, Microsofta, Googlea i mnogih drugih, počela je skromno - u podrumima, garažama, studentskim sobama ili improviziranim kućnim uredima.

No dok su mnoge od tih tvrtki bile u tehnološkom svijetu ili barem nekako povezane s njime, brojni azijski i europski tehnološki divovi imali su drukčiju priču.

Primjerice, prije nego što je postao titan kakav je danas, Samsung je prodavao - rezance.

Krenuli kao trgovina mješovitom robom

Lee Byung-chul osnovao je Samsung 1938. u Taeguu (sada poznatom kao Daegu) sa samo 30.000 vona (trenutno oko 23 američka dolara), kao trgovačko poduzeće koje je prodavalo i izvozilo sušenu ribu, voće, povrće i rezance.

Iako je izbijanje Korejskog rata 1947. godine zaustavilo prvo planirano širenje poslovanja u glavni grad Seul, to ih nije obeshrabrilo. Po završetku rata Samsung se proširio na tekstilni biznis, izgradivši u to vrijeme najveću tvornicu vune u Koreji.

Lee je također pokrenuo rafineriju šećera u Busanu, akvizicijama se proširio na maloprodaju, vrijednosne papire i osiguranje te se snažno usredotočio na industrijalizaciju kako bi pomogao oporavku i obnovi zemlje. Tek 1969. rođen je Samsung Electronics, ogranak po kojem tvrtku danas prepoznaju diljem svijeta.

Upornost se isplati

Samsung Electronics danas čini većinu poslovanja te korporacije, iako je ona prisutna i u drugim industrijama. Njihov prvi proizvod te 1969. bio je crno-bijeli televizor. Već narednog desetljeća proširili su se na televizore u boji, kalkulatore, hladnjake, klima-uređaje...

Do 1981. Samsung je dosegnuo deset milijuna televizora, samo tri godine nakon što su premašili broj od pet milijuna proizvedenih uređaja.

Prvi mobitel, proizveden u Danskoj, predstavili su 1988. godine. Iako je SGH-100 bio komercijalno razočaranje, tvrtka je ustrajala izbacujući nove modele svake godine.

Prvi komercijalni uspjeh stigao je 1994. godine modelom SGH-770. Već godinu dana kasnije više od polovice mobitela prodanih u Koreji bili su Samsungovi proizvodi.

Njegovi prvi pokušaji ulaska u svijet uređaja s operativnim sustavom Android bili su pristojni, ali tek je pojavom modela Galaxy S3 tvrtka preuzela čelnu poziciju, koju drži i danas.

Samsung je također tržišni lider na tržištu potrošačke elektronike općenito.

Proizvodi prijenosna računala s operativnim sustavima Windows i Chrome, uređaje za reprodukciju glazbe, televizore i kućanske uređaje, kao i poluvodiče, procesore, zaslone...

Što još Samsung radi?

Korporacija čini gotovo petinu bruto društvenog proizvoda Južne Koreje i prilično je raznolika.

Među brojnim podružnicama tvrtke je Samsung Heavy Industries, jedan od najvećih svjetskih brodograditelja. U građevinskom sektoru tu su Samsung Engineering i Samsung C&T Corporation, od kojih je potonja sudjelovala u izgradnji najviše zgrade na svijetu, Burj Khalife.

Samsung je također uključen u sektor osiguranja sa Samsung Life Insurance, Samsung Everland posjeduje i upravlja Everland Resortom, jednim od najstarijih tematskih parkova u Južnoj Koreji, a Cheil Worldwide, reklamna agencija, također spada pod okrilje tvrtke.

Od hotela i odmarališta do medicinskih centara i mode, Samsung Global i njegove podružnice uključeni su u velik broj industrijskih segmenata, piše Android Authority. Između ostalog, imaju odjel koji se bavi vojnom opremom pod nazivom Techwin.