ZA PROFESIONALCE I STRANICE

Domaći stručnjaci razvili neprobojnu CAPTCHA zaštitu

01.06.2015 u 14:20

Bionic
Reading

Tim domaćih IT stručnjaka iz tvrtke Ebit IT razvio je CAPTCHA skriptu (Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart), koja na temelju jednostavnih matematičkih operacija razlikuje računala od ljudi

Ebit IT priopćava kako su se posljednjih godina pojavili različiti oblici CAPTCHA skripte, koje su u velikom broju korisnicima zadavale probleme i komplicirale rad nečitljivim tekstovima i znakovima. S ovim problemom se susreo valjda svaki iskusniji internaut, a njegovo moguće rješenje je eCaptcha sustav.

Razvijan još od 2011. godine, eCaptcha je isprobana na stranicama desetaka tvrtki i pojedinaca - i niti jednom nije zabilježen uspješan pokušaj probijanja. Ova skripta je utemeljena ne na dešifriranju izobličenih znakova, već unošenju rezultata neke ponuđene operacije.


Skripta je besplatna i uključuje upute za implementaciju i dodatne informacije, a moguće ju je pronaći ovdje

'Skripta CAPTCHA ima cilj odrediti radi li se o korisniku koji je čovjek ili računalo radi odbijanja pristupa zlonamjernih računalnih programa. CAPTCHA skripte se koriste u područjima na kojima je moguć utjecaj automatiziranih računalnih programa (botovi) na kvalitetu sustava, a implementirane u nebrojena područja poput: sprječavanja spam-a kod e-mail registracija i blogova, online anketa radi sprječavanja utjecaja botova na rezultat ankete, kupovine karata na internetu radi sprječavanja kupnje većeg broja karata i njihove preprodaje po većoj cijeni, sprječavanje provaljivanja lozinki, sakrivanja e-mail adresa i mnoga druga područja', stoji u priopćenju.