STARTUP SPIRITUS

Domaća aplikacija čuva uspomene naših voljenih. Sada se šire u SAD, otkrili su nam detalje

01.11.2023 u 13:08

Bionic
Reading

Vođeni mišlju da svatko može ostaviti dublji trag, tim hrvatskih tech stručnjaka iz u ZICER-u inkubiranog startupa Spiritus razvio je tehnologiju koja omogućava da uspomene na naše voljene, koji više nisu s nama, žive zauvijek. Obiteljima su, naime, omogućili da za voljene putem aplikacije naprave digitalni zapis u obliku fotografija, (neispričanih) i inspirativnih priča, zapisa te drugih uspomena, kojima mogu pristupiti u bilo kojem trenutku. Osim što kroz mobilnu aplikaciju možete na licu mjesta pretražiti sve grobne lokacije, moći ćete pogledati sve slike i životne priče pokojnika; onih poznatih, ali i nepoznatih

Vrijednost ideje i projekta prepoznali ne samo hrvatski građani nego i investitori, ali i strana tržišta. Ovaj mladi tim dosad je privukao 400.000 eura investicija za širenje na europskom tržištu, počevši iz Hrvatske, a od danas 1. studenog, simbolično na blagdan Svih svetih, službeno kreću i u SAD-u.

Spiritus je, naime, nedavno potpisao ugovor s gradskim grobljima u - Clevelandu, u SAD-u. Detalje prve međunarodne suradnje hrvatskog startupa otkrio nam je jedan od osnivača Dino Jerković.

Preko 20 muzeja životnih priča u Clevelandu

'Ponosno možemo reći da od ovogodišnjih Svi svetih krećemo u prvo internacionalno, odnosno američko partnerstvo. Radi se o gradskim grobljima u gradu Clevelandu. Vjerujemo da je to tek prvi korak jer već smo krenuli kontaktirati s drugim američkim gradovima. S ovime ćemo, nadamo se, napraviti prve korake kako bi se Spiritus internacionalizirao i opravdao sve dosadašnje investicije.

U sklopu suradnje ćemo u Clevelandu napraviti preko 20 muzeja životnih priča te ćemo njihovim korisnicima. Cilj nam je ovom suradnjom stvoriti tržište u kojem bismo bili prvi takvi u svijetu. Ako u tome uspijemo, onda s našom tehnologijom imamo nevjerojatnu globalnu priliku', otkriva nam Dino.

Tim je s radom započeo u siječnju 2021. Projekt su pripremali godinu dana, a premijeru održali u Vukovaru, nakon čega je aplikacija lani 31. listopada, simbolično na blagdan Svih svetih, došla na gotovo sva veća hrvatska groblja, koja su pomoću Spiritusa postala muzeji životnih priča.

A što ih je motiviralo na takav projekt? 'Glavni krivac' je, priča nam Jerković, slavonska pjesma Priča o Andriji Čordašu, koja govori o običnom čovjeku imena Andrija Čordaš iz Slavonije.

'Fasciniralo nas je to što pjesma priča o čovjeku koji nije napravio ništa preposebno, već je samo živio lijepim, skromnim životom. A upravo je zbog takvog života zaslužio dobiti pjesmu o sebi. Koliko ljudi je živjelo divnim životom i utjecalo na živote svojih prijatelja, obitelji, sela ili grada, a da su pritom ostali zaboravljeni? Mi smatramo da svatko mora biti zapamćen. Zato smo unutar Spiritus stvorili jedinstvenu tehnologiju koja se bazira na blockchain tehnologiji i omogućava da se sve uspomene potencijalno mogu čuvati - vječno', tumači Dino.

U realizaciju ideje krenuo je s Markom Šoljićem, ubrzo su im se pridružili Mateo Stjepanović, Petar Zeman i Marin Grbić, a zatim su kompletirali tim s još dvoje članova - Matijom Salopekom i Petrom Sever. 'Okupili smo tim koji je uspio napraviti finalni proizvod, na koji smo svi ponosni', ističe naš sugovornik.

Kako funkcionira aplikacija Spiritus?

'Korisnici se prvo trebaju registrirati, a nakon toga upisati osnovne informacije o svojoj voljenoj osobi, kao što su imena i ključni datumi. Nakon toga slijedi onaj ljepši i inspirativniji dio. Tada obitelj prikuplja životne priče, stvara galeriju fotografija i na jednom mjestu ubacuje sve internetske linkove gdje je njihova voljena osoba spomenuta.

Kada je taj dio gotov, onda je memorial dostupan za pregled svim drugim korisnicima. Mogu ga dijeliti i svima drugima pokazivati skup uspomena i ujedno im dozvoliti da o toj osobi podijele vlastitita sjećanja.

Za kraj, tehnologiju smo obogatili još jednom funkcionalnosti. Te memoriale koji su prepuni životnih priča i fotografija tehnološki smo spojili na gradska groblja. Tako da svi posjetitelji gradskih groblja s našom aplikacijom mogu na licu mjesta pročitati životne priče i vidjeti fotografije za sve uređene memoriale. Tako da oni nisu samo ime i prezime.'

Danas je njihova tehnologija prisutna u šest hrvatskih gradova (Vukovar, Zagreb, Varaždin, Osijek, Karlovac i Split) i preko 50 gradskih groblja. Dino kaže da je interes nakon lansiranja aplikacije bio velik te da su samo u prva dva dana prikupili preko 10.000 korisnika na platformi. 'Od tada postepeno rastemo. Povratne reakcije korisnika su bile iznenađujuće pozitivne. Posebice ih je veselilo da smo gradska groblja transformirali u muzeje životnih priča', ističe Dino.

Potencijal njihova proizvoda prepoznali su i investitori. Dosad su u dvije runde financiranja prikupili 400.000 eura od hrvatskih i stranih investitora. Među njima je bio najveći domaći VC fond Fil Rouge Capital, unutar investicijske runde sudjelovala su još su dva hrvatska investitora te jedan fond iz EU-a.

'Sredstva smo koristili za dvije godine razvoja tehnologije, testiranje proizvoda te razna internacionalna putovanja kako bismo stvorili nova partnerstva', kaže Jerković u čijoj je tvrtki ukupno sedmero zaposlenih - četvero programera, jedan dizajner, jedan copywriter i jedna osoba koja se bavi poslovnim razvojem i marketingom.

'Cilj nam je da se o svakoj osobi prikupi što je više moguće uspomena. Najčešće iza svog života ostavljamo samo imena i datume, a mi mislimo da svaka osoba koja je ikada živjela ima barem nekoliko uspomena, priča i fotografija koje vrijedi čuvati i sjećati ih se', ističe Jerković.

Kaže da su istraživanjem tržišta utvrdili da su njihovi korisnici spremniji prihvatiti nova rješenja u neobičnijim industrijama.

'Na hrvatskom tržištu smo testirali proizvod na razne načine preko godinu dana. Svi korisnici su ga rado koristili, ali smo došli do problema kada je došlo do faze naplate naše usluge. Tu se pokazala naša konzervativnost. Zato smo za amerčko lansiranje proizvod prilagodili američkim tržišnim navikama te se nadamo najboljemu. Svakako je u budućnosti cilj vratiti se u EU, ali sve ovisi o tome kakve će biti povratne informacije iz SAD-a', zaključuje Dino Jerković.