NOVITETI

Dolazi nam Alcatel Idol 4, a sa sobom donosi i virtualnu stvarnost

06.07.2016 u 15:05

Bionic
Reading

U francuskom proizvođaču mobitela tvrde da bilježe ozbiljan rast broja isporuka te žele postati jednim od pet najvećih na svijetu

Na hrvatsko tržište stiže niz Alcatelovih pametnih telefona, predvođenih perjanicom među njihovim pametnim telefonima, modelom Idol 4, te 2-u-1 tablet računalo pogonjeno Windowsima 10. Većina novih uređaja bit će ponuđena na prodaju najkasnije do kraja ovog mjeseca, a bit će ih moguće nabaviti kod telekom operatora i u slobodnoj prodaji.

Tijekom predstavljanja održanog u Zagrebu mogli smo čuti kako je tvrtka Mobis u zadnjih šest godina prodala više od pola milijuna Alcatelovih mobitela te kako rastu njihova prodaja i tržišni udio.

Dio je to globalne strategije francuske korporacije koja nastoji kombinacijom jačih specifikacija, pristupačnijih cijena i značajki fokusiranih na glazbu, fotografiranje i video privući primarno mlađe korisnike.

S 80 milijuna primjeraka prošle godine ušli su, rečeno je, među deset najvećih na svijetu po broju isporučenih mobitela. Namjeravaju se probiti i među prvih pet, a fokus već prebacuju na premium smartfone i druge uređaje, od pametnih satova do interneta stvari.


Alcatel Idol 4 ima 5,2-inčni (13,2 centimetra) FHD ekran, Qualcommov procesor Snapdragon 617, prednju kameru s osam MP s LED bljeskalicom i stražnju kameru s 13 MP. Opremljen je s tri GB RAM-a, 16 GB interne memorije i baterijom kapaciteta 2.610 mAh koja podržava brzo punjenje (Quick Charge 2.0). Tu su i zvučnici od 3,6 W, popraćeni predinstaliranim softverom za produkciju i reprodukciju glazbe.

Ono što ga čini posebno zanimljivim je to što dolazi u paketu s naočalama za virtualnu stvarnost, kao i predinstaliranim aplikacijama za nju, a prati ga i promidžbena kampanja u vidu novog spota Lane Jurčević za pjesmu 'Vrti mi se'. Druga zanimljivost je takozvana tipka boom, koju je moguće prilagoditi za brz pristup različitim značajkama kao što je primjerice snimanje kamerom u burst modu.

Idol 4S ima 5,5-inčni (13,9 cm) AMOLED QHD ekran, Qualcommov procesor Snapdragon 652, tri GB RAM-a i 16 GB interne memorije, osam MP prednju kameru i 16 MP glavnu kameru te bateriju od 3.000 mAh koja također podržava Quick Charge 2.0.

Idol 4 bit će dostupan od ovog mjeseca po cijeni od 2.499 kuna u Mobisu i u prodajnoj mreži partnera dok bi se 4S trebao pojaviti tijekom rujna, s cijenom od 3.499 kuna.

Serija Pop uključuje modele Pop 4 i Pop 4S. Pop 4 dolazi s petoinčnim (12,7 cm) IPS zaslonom te četverojezgrenim Qualcommovim procesorom Snapdragon 210 SoC podržanim gigabajtom RAM-a i osam GB interne memorije, proširive s do 32 GB i više. Ima bateriju od 2.500 mAh, glavnu kameru s osam i prednju kameru s pet megapiksela, a bit će dostupan po cijeni od 1.199 kuna.

Pop 4S ima 5,5-inčni zaslon FHD rezolucije. Dolazi s dva GB RAM-a i 16 GB memorije za pohranu. Procesor je MediaTek MT6755M, glavna kamera opremljena je s 13 MP, a prednja s pet MP. Nudi mogućnost otključavanja pomoću otiska prstiju. Cijena će mu biti 1.899 kuna.

Serija Pixi donosi Android fablet Pixi 4, zaslona dijagonale šest inča (15,2 cm), koji dolazi s četverojezgrenim procesorom radnog takta 1,1 GHz, glavnom kamerom s osam MP, opremljenom dvostrukom bljeskalicom i autofokusom, te prednjom s pet MP, kao i osam GB interne memorije (proširivo do 64 GB).

3G model je već dostupan s cijenom od 999 kuna dok će 4G model stići u ponudu telekoma sredinom kolovoza.

Plus 10 je prvo Alcatelovo 2-u-1 tablet računalo, zaslona dijagonale 10,1 inč (25,6 cm), specifično po tome što dolazi s tipkovnicom što može poslužiti kao 4G router koji može bežičnom mrežom opslužiti do 15 drugih uređaja.

Pogoni ga četverojezgreni Intelov procesor. Ima, između ostalog, dva GB interne memorije proširive do 64 GB, ulaz za mikro HDMI te operativni sustav Windows 10. Osim toga, ima dvije baterije, kapaciteta 2.580 i 5.830 mAh, koje bi trebale osigurati do osam sati autonomije. Koštat će 2.999 kuna.