TEHNO ANALIZA

Dok Apple uvodi USB-C za iPhone 15, Cook i ekipa već kuju planove za bežičnu budućnost

11.10.2022 u 14:35

Bionic
Reading

Prema najnovijoj objavi poznatog blogera Marka Gurmana, Appleov prijelaz na USB-C motiviran odredbama EU-a samo je dio tranzicije na potpuno bežična rješenja

Premda se ideja kuha već godinama, iduće godine bismo konačno to i mogli vidjeti - Apple će u sljedeći telefon umjesto Lightninga ubaciti USB-C, no to je samo dio dugoročnog plana. Bloombergov Mark Gurman u najnovijem blogu piše da će kompanija nakon napuštanja Lightninga na svim uređajima napraviti puno dramatičniju promjenu.

Europski je Parlament, podsjetimo, prošlog tjedna konačno potvrdio uvođenje zakona koji sve proizvođače tehnologije prisiljava korištenje univerzalnog punjača koji koristi USB-C. Skoro svi proizvođači to su već napravili, a zadnje mjesto čeka Apple koji i u najnovijem iPhoneu 14 i dalje koristi port Lightning. Američki će proizvođač tako nakon 2024. u Europi biti prisiljen koristiti istu tehnologiju kao i svi ostali, što je dobro za okoliš i loše za njihov biznis prodaje kabela.

Nov zakon obuhvatit će sve njihove telefone, tablete, slušalice i dodatke koji još nisu prešli na USB-C. Kompanija se, unatoč javnom imidžu, već jako dugo sprema za skok na USB-C, a prijelaz će, prema Bloombergu, napraviti sa iPhoneom 15 koji izlazi iduće godine.

Odlaskom iPhonea u USB-C tabor Apple će ostati s još nekolicinom proizvoda koji čekaju 'nadogradnju', uključujući Magic Mouse, tipkovnice i trackpade. Trik kod novog europskog zakona je što proizvođači ne moraju raditi promjene na već izašlim uređajima, što znači da Apple i dalje u EU može prodavati AirPodse koji se pune putem Lightninga, no ako nakon 2024.. žele izbaciti nešto novo, gadget će morati imati USB-C.

Ovakva tranzicija je, na koncu, dobra stvar za Apple zato jer će se kupci osjećati manje pokradeni ako već postojeće punjače mogu koristiti na novokupljenom iPhoneu, a razlog zašto je Apple toliko protiv cijele stvari nije u padu zarade, već u - politici. Gurman tvrdi da američki proizvođač već godinama pruža otpor samo kako bi vlastima dokazao da političke odluke ne mogu utjecati na promjenu dizajna proizvoda. Ako lako popusti Europi, time će predstavljati presedan za kojim bi se mogli povesti i drugi zakonodavci diljem svijeta - što sa sobom pak donosi nove troškove.

  • +6
iPhone 14 slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Era Appleovog USB-C porta trajat će relativno kratko usporedno s 11 godina vladavine Lightninga i 30-pinskog konektora koji je došao prije njega. Apple, prema insajderu, već radi korake prema potpuno bežičnoj budućnosti.

Gurman predlaže da ćemo iPhone i iPad bez konektora vidjeti već kroz nekoliko godina te da će se 'ponašati' slično Apple Watchu. Dok europski zakonodavci polažu interes u budućnost bežičnog punjenja i potencijalnom uvođenju odrednica za buduća rješenja, o njima se još službeno ne priča.

  • +5
Apple Watch Series 8 Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Podsjetimo, Apple je već pokušao uvesti bežično punjenje s proizvodima poput AirPowera kojeg do danas nismo vidjeli zato jer, kažu, nisu pronašli način kako ga sigurno proizvesti.