NOVA TRŽIŠTA

Apple proizvodnju iPhonea seli u Indiju, evo što planiraju

26.09.2022 u 13:19

Bionic
Reading

Američki proizvođač do 2025. u Indiji planira proizvoditi 25 posto godišnje isporuke pametnih telefona

Apple je počeo sa proizvodnjom iPhonea 14 u Indiji. Kompanijin globalni partner Foxconn uređaj će proizvoditi u pogonu Sriperumbudur blizu Chennaija. Lokalno proizvedeni iPhonei krenut će u prodaju unutar Indije kasnije ove godine, s time da ga Apple planira prodavati i na drugim tržištima. 'Uzbuđeni smo oko proizvodnje iPhonea 14 u Indiji' rekao je glasnogovornik Applea u razgovoru sa TechCrunchem.

  • +6
iPhone 14 slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Apple je iPhone počeo sastavljati u Indiji još 2017., no ovo je prva godina u kojoj će tamo odraditi i proizvodnju. Analitičari pretpostavljaju da će Apple, kao dio nastojanja smanjenja ovisnosti o Kini, do 2025. Indiju pretvoriti u glavno mjesto za proizvodnju iPhonea.

Analitičari iz JP Morgana kažu da će Apple do kasne 2022. 5 posto globalne proizvodnje iPhonea prebaciti u Indiju te proširiti kapacitet proizvodnje kako bi do 2025. u Indiji proizvodio 25 posto godišnje isporuke mobilnih telefona.

Indija se zahvaljujući subvencijama privukla velike proizvođače poput Foxconna i Wistrona u nastojanju da Delhi pretvori u proizvođačkog diva. Prisutnost globalnih tehnoloških divova, kao i 'velike količine resursa i kompetitivnih troškova rada' Indiju čine poželjnom lokacijom, kažu iz JP Morgana.

  • +12
iPhone 14 i iPhone 14 Plus Izvor: Promo fotografije / Autor: Apple

Indijci se, tim rečeno, nadaju da će dovođenje Applea u zemlju rezultirati nižim cijenama. Kao što je slučaj u Europi, cijene njihovih uređaja tamo su puno veći nego u SAD-u.

Unatoč malom tržištu, proizvođač je proširio investiciju u zemlji otvorivši prvi internetski Apple Store i obećavši skorašnje otvorenje prvog fizičkog dućana. Appleov rival Samsung u Indiji ima jednu od najvećih tvornica, dok kineski proizvođači Xiaomi, Oppo, Vivo i OnePlus tamo sastavljaju velik broj popularnih modela, naglašava TechCrunch.