KORAK ISPRED OSTALIH

Nema više lažnih faca: Kina zakonom zabranjuje deepfakeove, ovako to misle kontrolirati

29.12.2022 u 20:04

Bionic
Reading

Službeni Peking je pravila za tehnologije duboke sinteze najavio ranije ove godine i dovršio ih tijekom prosinca. Na snagu će stupiti 10. siječnja

U siječnju 2023. godine Kina će dobiti svoju prvu regulativu deepfakeova, nastojeći pojačati kontrolu nad sadržajima na webu.

Deepfakeovi su sintetički stvorene ili izmjenjene slike ili video zapisi, nastali uz pomoć umjetne inteligencije.

Tu je tehnologiju moguće koristiti za izmjenu postojećeg video zapisa - recimo, postavljanjem lica političara u neki video ili stvaranjem lažnog govora. Tako nastaje lažni medijski uradak koji djeluje autentično, ali nije.

Službeni Peking je pravila za tehnologije duboke sinteze najavio ranije ove godine i dovršio ih tijekom prosinca. Na snagu će stupiti 10. siječnja.

Evo nekoliko ključnih odredbi:

  • korisnici trebaju dati pristanak za korištenje njihovog lika za bilo koju tehnologiju duboke sinteze
  • servisi duboke sinteze ne smiju biti korišteni za širenje lažnih vijesti
  • servisi duboke sinteze trebaju provjeriti stvarni identitet korisnika
  • sintetički sadržaj mora na neki način obavijestiti korisnike kako je riječ o izmjenjenom slikovnom ili video sadržaju
  • sadržaj koji je u suprotnosti s postojećim zakonima je zabranjen, kao i onaj koji ugrožava nacionalnu sigurnost i interese, šteti nacionalnom ugledu ili gospodarstvu.

Za provedbu je zadužena regulatorna agencija Kineska kibernetička uprava.

Od kraja 2020. godine Kina nastoji zauzdati moć tehnoloških divova te države. Vlasti su uvele niz propisa za područja u rasponu od zaštite tržišne utakmice do zaštite podataka.

  • +5
Foto album s Crvenog planeta: Ovu su spektakularni prizori Marsa snimljeni tijekom 2022. Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NASA/JPL-Caltech

Ranije ove godine su donijele prvi zakon koji regulira kako tehnološke tvrtke mogu koristiti algoritme za preporučivanje. Također su nastojale regulirati nove tehnologije.

Nova pravila za deepfakeove pokrivaju dva cilja: strožu cenzuru online i pionirske korake u reguliranju tehnologije, piše CNBC.