las vegas

CES 2020: Nebo više nije granica

Bionic
Reading

Kako bi reklamirali pojedine proizvode, neki izlagači na CES-u iskoristili su nebo za promociju: Inseego je angažirao pet aviona koji su napisali promotivne poruke u obliku oblaka, a GoodYear je na nebo iznad Vegasa podignuo zeppelin sa svijetlećim zaslonom

Najveći svjetski sajam potrošačke elektronike CES 2020 koji se upravo održava u Las Vegasu na svim razinama definira nezaustavljivu tehnološku primjenu u svim kategorijama, od četkica za zube do politike i vojnih operacija. Mnogo se ovdje govorilo o činjenici da je Ivanka Trump govorila kao jedna od ključnih predavačica.

Smatralo se da je neprimjereno da kćer predsjednika države govori negdje gdje joj nije mjesto. Štoviše, na društvenim mrežama pozivali su ljude da bojkotiraju CES. No, Ivanka Trump održala je korektno i fokusirano predavanje s naglaskom na primjenu tehnologija u ekonomskom razvoju pa se bura stišala. Aktualni ratni sukobi u Iraku ipak su širu pažnju javnosti odvukli od ove kontroverze koja je, zapravo, bila izvrstan marketinški mamac za sajam.

Zanimljivo je kako su neke kompanije za svoje marketinške akcije koristile nove metode i to na – nebu.

Tvrtka Inseego ponudila je razne 5G proizvode na sajmu i u tom smislu iskoristila novi način komuniciranja: pet aviona letjelo je iznad neba i raspršivalo smjesu sličnu chemtrailsima u obliku slova. Jedna od poruka na nebu bila je: 'Surrender 5G sceptics!'

Goodyear je, pak, na sunčanom nebu Las Vegasa prokrstario zeppelinom koji sa strane ima display putem koga pozivaju posjetitelje da dođu na njihov štand i provjere kakva se to nova tehnologija primjenjuje u njihovim gumama.

Ivanka Trump i njezin govor nije bilo jedino što je bilo kontroverzno.

Tvrtka Keep Labs ove je godine osvojila prestižnu CES Innovation Award (potpisnik je jedan od članova žirija te ugledne nagrade) nagradu za hi-tech kutiju koja korisnicima omogućuje čuvanje zaliha i praćanje gramaže putem mobilne aplikacije. Keep Labs ipak nije predstavio nagrađeni proizvod premda je trava legalna u Las Vegasu.

No, kako kažu organizatori, marihuana je ilegalna na saveznoj razini, kao i u javnim parkovima i hotelima u saveznoj državi Nevada. Zbog toga CES ne želi promovirati kanabis. Keep Labs mogao je izlagati pod uvjetima na kojima svoj proizvod prikazuju kao kućni aparat ili uređaj za pohranu - kategoriju za koju su dobili svoju nagradu za inovaciju.

Zanimljivo, lani je sličnih problema bilo s inovacijom tvrtke Lora DiCarlo koja proizvodi seksualne igračke, no možda baš zbog toga ove godine je CES širom otvorio vrata digitalnim proizvodima za spolno zdravlje i pripadajući užitak. Vratila se i Lora DiCarlo na sajam s dva nova proizvoda: Onda i Baci, oba namijenjena zadovoljstvu žena.

Ove godine na CES-u sudjeluje više od 2.500 izlagača a na na predavanjima će biti predstavnici 4.500 kompanija iz cijelog svijeta. Na Eureka Parku, dijelu CES-a namijenjenome startupima gdje se nalazi i naš Iron Bull, pobjednik natječaja Idea Knockout u organizaciji Buga i Hrvatskog Telekoma izlaže 1.200 kompanija, a zanimljivo je kako Francuska i Izrael ondje nastupaju s hubom svojih startupova.